Fostul deputat român, Cristian Rizea, condamnat penal în România pentru corupție, a fost extrădat în România în seara zilei de 27 aprilie. Potrivit Inspectoratului General pentru Migrație al MAI, Rizea a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de 15 ani.

Conform procedurilor legale, acesta a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul național de către personalul specializat al IGM.

„Declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

Măsura în cauză se dispune de autoritatea competentă pentru străini din oficiu sau la propunerea unor alte autorităţi cu competenţe în domeniul ordinii publice şi al securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul celor indicate supra”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Migrație al MAI.

Potrivit Poliției Române, Rizea își va petrece chiar această noapte în penitenciar.

Cristian Rizea s-a înscris pe lista Partidului NOI pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Rizea s-a retras după ce CEC a stabilit că acesta nu poate rămâne în cursă, deoarece nu deține cetățenie moldovenească valabilă. 

S-a vrut și primar la Bălți

Acesta anunțase pe 18 octombrie 2021, că și-a înregistrat oficial candidatura. Ulterior, a rămas în afara cursei pentru fotoliul de primar. Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Bălți a respins candidatura fostului deputat român. Decizia CECE are la bază un document de la ASP privind retragerea cetățeniei moldovenești a lui Rizea. 

Condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare

În trecut, Cristian Rizea a fost deputat în Parlamentul României, din partea PSD. A rămas fără încrederea partidului, după ce Direcția Națională Anticorupție l-a acuzat de fapte de corupție. În cele din urmă, el a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Dar, atunci când a fost anunțată decizia finală, nu se mai afla în România.

Jurnaliștii români au scris că el s-ar ascunde în Republica Moldova din 2017, iar un an mai târziu, a obținut și cetățenia . De aproape un an, aceasta i-a fost retrasă, pentru că, așa cum informa Președinția condusă pe atunci de Igor Dodon, ar fi fost obținută ilegal. Rizea nu a fost de acord cu retragerea cetățeniei și a contestat actul în instanță.