Documente clasificate din perioada când Joe Biden a fost vicepreşedinte au fost descoperite în noiembrie 2022 de avocaţii personali ai preşedintelui american la un think tank din Washington, a declarat luni un avocat de la Casa Albă, relatează Reuters.

Aproape zece documente au fost găsite la biroul lui Biden de la Centrul Penn Biden pentru Diplomaţie şi Implicare Globală, a relatat anterior CBS News, adăugând că Procurorul General al SUA, Merrick Garland, a cerut procurorului din Chicago să analizeze documentele clasificate, care au fost predate Arhivelor Naţionale.

Materialele clasificate au fost identificate de avocaţii personali ai lui Biden la 2 noiembrie 2022, cu câteva zile înainte de alegerile de la mijloc de mandat, a precizat luni într-un comunicat Richard Sauber, avocat special al preşedintelui.

Centrul Penn Biden este numit astfel după Biden, care a folosit periodic biroul de acolo de la mijlocul lui 2017 până la începutul campaniei sale prezidenţiale din 2020.

Biroul Juridic de la Casa Albă a notificat Arhivele Naţionale în ziua descoperirii documentelor, a spus Sauber, adăugând că Arhivele Naţionale au intrat în posesia materialelor a doua zi dimineaţă.

Sauber a spus de asemenea că documentele nu sunt vizate de vreo cerere sau verificare anterioară din partea Arhivelor Naţionale.

Documentele au fost descoperite când avocaţii personali ai lui Biden „strângeau dosare depozitate într-un dulap încuiat pentru a elibera biroul de la Centrul Penn Biden din Washington”, a declarat Sauber. Casa Albă cooperează cu Departamentul de Justiţie şi Arhivele Naţionale, a adăugat el.

Reuters precizează că Departamentul de Justiţie, Arhivele Naţionale şi think tank-ul nu au răspuns solicitării de a comenta informaţiile. Biden a fost vicepreşedinte în timpul lui Barack Obama din 2009 până în 2017.

În comunicatul lui Sauber nu se menţionează numărul documentelor clasificate, nici ce conţineau ele şi nici nivelul de clasificare. CBS News a relatat că ele nu conţineau secrete nucleare.

Jamie Raskin, liderul democrat din Comisia de Supraveghere din Camera Reprezentanţilor, a precizat într-un comunicat că avocaţii lui Biden „par să fi acţionat imediat şi corespunzător” după găsirea documentelor. El a mai declarat că are încredere că Garland „va lua o decizie imparţială în legătură cu orice măsură ar putea fi necesară”.

Într-un caz separat, Departamentul de Justiţie anchetează modul în care fostul preşedinte Donald Trump a gestionat documente clasificate extrem de sensibile pe care le-a oprit la reşedinţa sa din Florida după ce a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021. Agenţi FBI au efectuat la 8 august o percheziţie cu mandat de la instanţă la complexul din Mar-a-Lago al lui Trump. Aproximativ 100 de documente marcate ca secrete s-au numărat printre miile de acte confiscate.

„Când va descinde FBI la numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar şi la Casa Albă? Acele documente nu erau cu siguranţă declasificate”, a scris Trump luni pe platforma sa de socializare, Truth Social.