Duminică, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că salariul minim trebuie să crească în România, precizând că vor fi făcute câteva propuneri în acest sens în următoarea perioadă, în cadrul pachetului social propus de PSD în cadrul coaliției. Pe lângă eventualele considerente ideologice, ținând de nevoia de solidaritate socială, acest gen de măsuri au nu doar un impact electoral, ci și unul strict uman. Evoluția inflației și a tarifelor energiei afectează cel mai tare categoriile vulnerabile, adesea ignorate de către decidenții politici, a căror realitate zilnică nu include oamenii care chiar au nevoie de spriin. În fine, liderii din categoria celor indiferenți la problemele oamenilor (Forța Dreptei, PMP și USR) au alte preocupări comune: ei au semnat o scrisoare prin care solicită Guvernului să refuze acordarea de vize turistice cetăţenilor ruşi. Amuzantă asocierea: opozantul cel mai vocal al fuziunii dintre PNL și PD (Ludovic Orban) se asociază cu cele mai băsiste resturi din PD (PMP) și cu cei care l-au făcut să piardă totul (USR), refuzându-l ca premier în decembrie 2020.

Luni a fost o zi importantă pentru România, măcar la nivel declarativ

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că poziţia lui Olaf Scholz, privind aderarea țării noastre la Schengen, atestă faptul că suntem pregătiți. Eram pregătiți, din punct de vedere tehnic, de vreo 10 ani, conform declarațiilor tuturor oficialilor. Însă nu exista decizia politică. Ea poate fi ori un rezultat al intrării PSD la guvernare (aflat în aceeași familie europeană cu actualul cancelar german), ori al conflictului de la granița noastră. În ambele cazuri, nedreapta amânare de până acum confirmă neputința ultimilor 2 locatari cotroceniști în relațiile externe. În fine, trebuie să remarcăm și reacțiile de după nunta populară a liderului AUR, un eveniment de marketing politic ale cărui rezultate se vor vedea în sondajele următoarelor săptămni. Ce m-a surprins este vehemența detractorilor proaspătului ginere, care din dorința de a-l critica, nu fac decât să îi crească cel puțin notorietatea, dacă nu și popularitatea. Adică să obțină tocmai contrariul intenției lor. Asta în caz că intenția e cea pe care o bănuim.

Marți, Purtătorul de cuvânt al PNL i-a acuzat pe Sorin Grindeanu și Mihai Tudose că au promis măriri de pensii și salarii fără să discute cu Ciucă

Aceștia, în jocul eficient și deja binecunoscut de a-i lăsa în „offside” pe „urmașii Brătienilor”, au anunțat că „pensiile vor creşte cu mai mult de acel procent de 5,7% prevăzut de lege, noi insistăm pe minim 10% […] Salariul minim de la 2.250 la 3.000 lei”. Rămâne de văzut care este finalitatea acestui joc, dacă cei doi lideri PSD au lansat solicitările pentru a testa reacția partenerilor, pentru a obține simpatie populară sau a-și pregăti suficiente argumente pentru un exit de la putere, în caz că situația socio-economică se va degara în iarna ce vine.

Miercuri calvarul PNL s-a întețit

Miercuri calvarul PNL s-a întețit, după cum era de așteptat pentru eternele victime ale „strategiei” prezidențiale. Ministrul Muncii, Marius Budăi – un personaj absolut decent și admirabil, măcar prin comparație cu vedetele „liberale” Raluca Turcan sau Violeta Alexandru – a anunțat, după o întrunire a PSD că partidul său va propune în coalitie majorări de pensii și salarii din 2023. Dincolo de nuanța semantică bine cântărită, sigur că este încă un pas in jocul la offside, pe care PSD știe să îl facă atât de bine, punând permanent presiune pe „urmașii Brătienilor”, a căror uzuală reacție a frizat penibilul. Au acuzat de populism, au cerut revocarea lui Budăi, și vor sfârși, probabil, ca și în cazul Kelemen Hunor, să explice tot ei că PSD e un partener bun, loial și onest. Cam așa se plătesc inconștiența, incompetența, slugărnicia si lipsa de viziune a ultimilor aproape 8 ani. Când ai aplaudat cătușele, pușcăria și ai urlat din toți rărunchii celebrul slogan nazist „ciuma roșie”, sau moralele și seminalele „plăcuțe suedeze”, trebuie să te aștepți si la nota de plată. Pe care o vedem astăzi cu toții. În fine, tot suspușii președintelui dumneavoastră au numit azi 6 adjuncți ai celebrului „Dorel de la Interne”. Dintre ei, 2 oameni cu state vechi în partid, experiență și știință de carte (Mihaela Paraschiv și Adrian Ciocănea). Pe lângă ei, s-au numit încă, 4 a căror vechime însumată în PNL nu egalează măcar pe oricăruia dintre primii doi. Meritocrație, nu glumă!

Secretarul general adjunct al NATO a făcut o afirmație extrem de interesantă

Joi, premierul a declarat că 98% din gospodării vor beneficia de plafonare și compensare, că măsurile se extind cu un an de zile și se va descuraja comportamentul speculanților din piață. Iar secretarul general adjunct al NATO a făcut o afirmație extrem de interesantă. Mircea Geoană în 2009 noi am câștigat alegerile prezidențiale și care au fost denaturate dintr-un pact cu diavolul, pe care lideri și instituții l-au făcut în acel moment și consecințele acelui pact cu diavolul le vedem astăzi.

România riscă o procedură de infrigement pentru că încalcă normele comerțului comunitar.

Vineri, la doar o zi după anunțul triumfalist al generalului Ciucă, reprezentanții ANRE au avertizat Guvernul asupra faptului că OUG care reglementează prețurile la energie încălcă dreptul european, iar România riscă o procedură de infrigement pentru că încalcă normele comerțului comunitar.

CONSTATAREA SĂPTĂMĂNII este legată de evenimentul de familie al liderului AUR.

Măcar prin faptul că a generat audiențe-record, precum și dezbateri ample, decizia transformării unei sfinte taine ortodoxe în petrecere populară dovedește abilitatea politică a lui George Simion. Capacitatea de a genera dezbatere este esențială pentru obținerea de voturi, ceea ce proaspătul însurățel face foarte bine. În fine, această substanțială relansare mediatică a „patriotului George” se cuplează, fericit pentru protagonist, peste disensiunile din coaliție și așteptările privind o iarnă grea, cu impact socio-economic negativ.