„BestValue” fentează legea cu „bilete virtuale” 

Atacpersoana.ro prezintă documente bombă, care demască un mecanism ilegal folosit de firma deținută de „Regele duty-free-urilor” pentru a fenta statul, vânzând la liber, ca orice magazin online, produsele scutite de accize, prin emiterea unor bilete de avion false!

Firma lui Cătălin Lăscuț, fiul fostului șef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, a pus la cale un mecanism incredibil, pentru a fenta statul român, chiar sub nasul foștilor colegi ai lui Lăscuț senior.
Lăscuț, care se laudă că este susținut de „structuri”, nu este doar fiul fostului șef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, ci și apropiat al lui Ioan Hidegcuti (a fost însurat cu fiica lui Hidegcuti – eminența cenușie a PSD pe vremea lui Adrian Năstase) și fin al unui general SRI. Mai exact, fostul general SRI Gioni Popescu a fost naș de cununie la nunta lui Lăscuț cu fiica cea mare a lui Hidegcuti.

Lascut Catalin

În prezent, Cătălin Lăscuț formează un cuplu cu frumoasa Crina – care a botezat unul dintre copiii cuplului Anca Serea – Adi Sînă -, iar pe site-urile de socializare femeia pentru care Lăscuț și-a părăsit nevasta demonstrează că este foarte implicată în afacerea duty-free-urilor.

Codul Fiscal interzice cu desăvârșire vânzarea produselor scutite de accize din magazinele duty-free către clienții care nu dețin bilete de avion valabile.
„Sunt scutite de la plata accizelor produsele accizabile furnizate de magazinele duty-free, transportate în bagajul personal al călătorilor care se deplasează pe cale aeriană sau maritimă către un teritoriu terţ ori către o ţară terţă. Regimul de scutire de la plata accizelor prevăzut la alin. (1) se aplică şi produselor accizabile furnizate de magazinele duty-free autorizate în România situate în afara incintei aeroporturilor sau porturilor, transportate în bagajul personal al călătorilor către un teritoriu terţ ori către o ţară terţă. În sensul prezentului articol, călător către un teritoriu terţ sau către o ţară terţă înseamnă orice călător care deţine un document de transport pentru călătorie pe cale aeriană sau maritimă ori un alt document care face dovada destinaţiei finale situate pe un teritoriu terţ sau o ţară terţă”, prevede legea.

Cod fiscal

Cătălin Lăscuț, care este supranumit „Regele duty-free-urilor”, este asociat, conform informațiilor furnizate de Registrul Comerțului, la SC Millenium Pro Design (firma este deţinută în proporţie de 72,17% de Cătălin Lăscuț, Emil Roșca și Ion Olteanu, iar restul – de Heinrig Impex SRL). Iar fima respectivă, condusă, în fapt, de Lăscuț, deține magazinul BestValue, care comercializează produse, în regim duty-free, pe site-ul bestvalue.eu.

Întrucât vânzarea produselor scutite de accize este condiționată de deținerea unui bilet de avion valid (fapt menționat chiar de firma lui Lăscuț, pe site), compania BestValue a găsit o metodă inedită de a fenta statul: falsifică bilete de avion!

Reporterii atacpersoana.ro au descoperit că BestValue oferă posibilitatea ca orice persoană, indiferent dacă deține sau nu bilet de avion valid, să achiziționeze produse din magazinul duty-free, cu doar câteva click-uri. Mai exact, BestValue falsifică documente, validând niște bilete de avion fictive, pentru a putea să vândă oriunde în țară produsele care ar trebui să fie comercializate doar în duty-free.
Jurnaliștii atacpersoana.ro au efectuat în ultima perioadă mai multe „comenzi” (acestea nefiind finalizate), folosind mai multe adrese de e-mail, iar toate acestea au fost validate de BestValue, care a susținut că adresele ar fi asociate unor bilete de avion cumpărate deja.

Pentru a demonstra că nu este o eroare de sistem și că nu există, în realitate, biletele invocate de BestValue, pe 27 iulie a.c., puțin după ora 0.00, reporterii atacpersoana.ro au realizat o adresă de email cu numele 27iulie2022@gmail.com.

După doar câteva minute, adresa de e-mail 27iulie2022@gmail.com a fost folosită de reporterii Atac pentru efectuarea unei comenzi pe site-ul bestvalue.eu, iar răspunsul a fost previzibil: „Felicitări! Biletul dumneavoastră de avion a fost validat! Puteți continua cumpărăturile!” Așa că jurnaliștii au efectuat două comenzi, una dintre acestea vizând o sticlă de alcool – produs care, potrivit legii, este supus accizelor.

Bilete de avion „validate” de BestValue.

Pentru că reporterii atacpersoana.ro n-au dorit să fie părtași la o faptă cu iz penal, în dimineața următoare au contactat telefonic firma lui Cătălin Lăscuț și au solicitat anularea comenzilor, invocând faptul că le este teamă să nu li se retragă din cont bani pentru plata biletelor de avion „validate” de BestValue.

CONVERSAȚIE REPORTER ATAC – ANGAJATĂ BESTVALUE

Reporter Atac: „Am primit un e-mail, referitor la validarea biletului de avion. Ce bilet de avion?! Nu înțeleg…”
Angajată BestValue: „În mod normal, pentru a putea plasa comenzi pe site-ul nostru, este necesar să dețineți un bilet de avion activ, însă, în această perioadă, vi se acordă un bilet de avion virtual, din partea noastră. Este doar o formalitate și nu implică niciun cost suplimentar”.
Reporter Atac: „Sincer, m-a cam speriat chestia asta. Biletul de avion a fost validat… Să nu mă trezesc în perioada următoare că retrage din cont vreo companie aeriană banii de bilet…”

BestValue: „Este doar o formalitate. Sistemul este conceput în așa fel încât nu puteți plasa o comandă, dacă nu aveți bilet de avion activ. În mod normal, ar trebui să dețineți un bilet. Însă, având în vedere situația actuală…”
Reporter Atac: „Ce situație? Nu înțeleg…”
Pauză lungă…
BestValue: „Această perioadă, cu pandemia… Începând de acum un an și ceva, la crearea unui cont, vi se acordă un bilet de avion…”
Reporter Atac: „Dar eu nu plătesc, da? Nu mă trezesc peste câteva zile cu vreo factură pe acasă!…”
BestValue: „Nu aveți nicio legătură, nu implică niciun cost suplimentar”.
Reporter Atac: „Sigur, da?! Fiindcă am primit e-mail, în care eram anunțat că biletul meu de avion a fost validat. Dar eu n-am niciun bilet de avion. Nu vreau bilet de avion.
BestValue: „Eu vă confirm încă o dată faptul că acel bilet de avion, fiind virtual, nu implică niciun cost suplimentar”.
Reporter Atac: „OK, atât voiam, să nu mă trezesc cu vreo factură, pentru un bilet de avion…”
BestValue: „Cu drag!”

CONVERSAȚIE REPORTER ATAC – ANGAJATĂ BESTVALUE

Faptele prezentate mai sus pot fi considerate un mod de operare în Aeroportul Otopeni


Întrucât faptele prezentate mai sus pot fi considerate un mod de operare în Aeroportul Otopeni, și nu un caz izolat (mai ales că angajata BestValue susține că de un an și jumătate se tot emit bilete de avion fictive), atacpersoana.ro solicită public autorităților competente să precizeze măsurile legale luate în cazul firmei lui Lăscuț, precum și cazul altor duty-free-uri care ignoră legea, pe față.
La fel cum se iau măsuri urgente și în cazul pensionarilor executați silit pentru că au datorii la stat sau în cazul vânzătorilor de țigarete fără timbru care înfundă pușcăriile ani grei, pentru constituire de grup infracțional organizat și contrabandă.