În timp ce statul român se laudă că a alocat încă 100 de milioane de euro pentru refugiații din Ucraina și oferă milioane de dolari pentru finanțarea unei firme private din SUA, cetățenii români mutilați în Clubul Colectiv și părinții care și-au îngropat copiii arși de vii sunt umiliți în ultimul hal.

Autoritățile din România au deschis în ultima lună zeci de procese împotriva victimelor din Clubul Colectiv, în încercarea de a bloca acțiunile de executare silită. De parcă faptul că și-au îngropat copiii sau că au fost mutilați pe viață nu era de ajuns, cetățenii care au obținut despăgubiri în dosarul #Colectiv s-au trezit citați în fața instanței, în dosare în care Primăria Sectorului 4 și ISU București au solicitat suspendarea executării silite.

Printre zecile de victime chemate în fața instanței se află și Mariana Oprea, cunoscută drept „Tedy Ursuleanu”, Bogdan Moleșag și Andrei Găluț, singurul supraviețuitor din trupa „Goodbye To Gravity”.

Pentru refugiați – mumă, pentru români…
„Ce bine era dacă victimele din Colectiv erau cetățeni ucraineni! Statul român ar fi deblocat imediat bani din rezerva de stat, pentru a fi achitate despăgubirile acordate de instanță victimelor din Colectiv. Însă statul român este mai preocupat de imaginea externă, nu dă doi bani pe cetățenii din România. Instituțiile obligate să plătească despăgubiri nu fac decât să batjocorească victimele din Colectiv, tergiversând acțiunea de executare silită”, a declarat, în exclusivitate pentru atacpersoana.ro, reprezentantul uneia dintre victimele din Clubul Colectiv.

100 de milioane de euro pentru refugiați
Conform sursei citate, o soluție ar putea veni de la Guvern, care, pentru alte chestiuni, deblochează în doi timpi și trei mișcări sute de milioane din rezerva de stat. Zilele trecute, Guvernul României a oferit un cadou de 9 milioane de dolari unei firme din SUA, pentru ca aceasta să efectueze cercetări în domeniul energiei nucleare. Apoi a plusat cu încă 5 milioane, ca să demonstreze că țara noastră are bani.


Tot zilele trecute, Guvernul a decis alocarea unui buget de 100 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor pe care instituţiile statului român le-au făcut cu refugiaţii din Ucraina, după cum a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. „Guvernul a luat decizia ca un buget de 100 de milioane de euro să fie alocat pentru decontarea cheltuielilor pe care instituţiile statului român le-au făcut cu refugiaţii din Ucraina. Mecanismul de decontare este unul foarte simplu – pe baza listei nominale a refugiaţilor Comisia Europeană a decis alocarea, în această etapă, a 40 de euro pe refugiat. Există discuţii ca acest cuantum al sumei forfetare să fie modificat la 100 de euro”, a spus Boloş, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Sechestru pe mașinile de pompieri?

În schimb, în cazul victimelor din Colectiv, instituțiile din România n-au bani. Întrucât despăgubirile acordate zecilor de victime din Colectiv depășesc 50 de milioane de euro, s-ar putea ca autoritățile care umilesc cetățenii să se trezească într-o situație incredibilă: cu mașinile de pompieri sigilate de executori și cu imobilele deținute de primărie sub sechestru. Iar când oamenii vor arde în case, fiindcă pompierii vor avea autospecialele pentru stingerea incendiilor sigilate, s-ar putea ca Guvernul să își facă timp pentru a încerca să găsească o soluție.