Mai multe informații publicate pe internet vorbesc despre o tentativă de asasinat asupra unuia dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Putin, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.

Agenția de presă UNIAN, citând canalul de Telegram General SVR, notează că Patrușev a fost otrăvit: datele despre starea sa și detaliile tentativei de asasinat sunt păstrate în strictă confidențialitate.

În acest moment, se știe că starea lui Patrușev s-a înrăutățit cu o noapte înainte, după o zi de muncă.

După ce au apărut primele simptome, serviciul de securitate a chemat prompt o ambulanță, după care Patrușev a fost internat de urgență.

În cursul analizelor biochimice a fost dezvăluit faptul otrăvirii cu o otravă sintetică. Potrivit surselor, viața lui Patrușev a fost salvată de asistența medicală promptă și de o concentrație insuficient de mare a unei substanțe otrăvitoare.

Otrava sintetică a intrat în corpul lui Patrușev prin piele. Anterior, o schemă similară a fost folosită în încercarea de a-l otrăvi pe liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi.

Raportul precizează că Putin a fost informat despre otrăvirea, iar autorii asasinatului nu au fost încă identificați.

„Pe lângă medicii și mai mulți angajați ai FSO care au fost avertizați cu privire la consecințele dezvăluirii acestor informații, trei persoane din conducerea FSB și un grup de cinci persoane desemnate de aceștia, care investighează, cunosc detaliile otrăvirii” a spus sursa.

Născut pe 11 iulie 1951, Nikolai Platonovich Patrușev este un politician, ofițer de securitate și ofițer de informații rus.

A ocupat funcția de director al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care este principala organizație succesoare a KGB-ului sovietic, din 1999 până în 2008, și este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei din 2008.

Patrușev face parte din cercul de apropiați al lui Vladimir Putin,iar presa internațională a speculat, de mai multe ori, că ar fi un posibil înlocuitor al liderului de la Kremlin.