Ungaria trădează UE și anunță că este de acord să plătească în ruble pentru gazul și petrolul rusesc. Ministrul Externe, Péter Szijjártó, a confirmat pentru CNN că țara sa va folosi schema de plată impusă de Rusia.

Diplomatul a explicat: „85% din gazul nostru, 65% din petrolul nostru provin din Rusia. De ce? Pentru că este determinat de infrastructură. Nu e de amuzament, nu am ales noi situația”, a spus el.

Țările UE, puse la colț de Rusia

Szijjarto a adăugat că Ungaria nu are surse sau rute alternative care să le permită să înceteze importul de energie rusească în următorii câțiva ani. CNN amintește că alte câteva țări au fost de acord cu schema de plată de la Moscova. Astfel, într-un document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută, s-a raportat că „pare posibil” să se respecte noile reguli rusești fără a intra în conflict cu legislația UE. Szijjártó a declarat pentru portalul Hungary Today că livrările rusești de gaz către Ungaria continuă în conformitate cu programul și contractul cu Rusia.

”Aș dori să reasigur pe toată lumea că suspendarea livrărilor către Bulgaria nu se aplică pentru tranzitul prin această țară”, a spus ministrul ungar.

El a menționat: „Am găsit o soluție când Ungaria plătește în euro într-un cont la Gazprombank, care apoi le transformă în ruble și le trimite către Gazprom Export”, a spus el.

Livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, oprite

După cum sa raportat, miercuri dimineață, Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza neplatei în ruble. Din 26 aprilie, Gazprom Export nu primise plăți pentru livrările de gaze în aprilie de la aceste companii în ruble. Plățile pentru gazele rusești furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble, potrivit Moscovei.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a acuzat Rusia că a încercat să folosească gazul ca „instrument de şantaj”, după decizia Gazprom de a suspenda livrările.