Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) a solicitat joi autorităților din România să să remedieze deficiențele grave și persistente. Pe lângă condițiile insalubre în care trăiesc deținuții, ar fi fost identificate cazuri de abuz asupra persoanelor încarcerate.

În raportul realizat după vizita în România din perioada 10-21 mai 2021, care s-a axat pe tratamentul persoanelor private de libertate în penitenciare și unități de poliție, CPT îndeamnă autoritățile să ia măsuri prioritare în mai multe domenii: îmbunătățirea condițiilor de viață, oferirea de activități motivante pentru deținuți pentru a-i ajuta să se pregătească pentru reintegrarea în societate, creșterea numărului de personal din penitenciare și asigurarea faptului că serviciile de sănătate răspund nevoilor deținuților.

Saltelele și lenjeria deținuților, infestate cu ploșnițe

În plus, raportul CPT indică faptul că supraaglomerarea inchisorilor continuă să fie o problemă gravă, afectând nu numai condițiile de trai, ci și desfășurarea activităților, asistența medicală și rata violenței. Două dintre instituțiile vizitate, penitenciarele Craiova și Mărgineni, funcționau la peste 150% din capacitatea lor, oferind multor persoane doar 2 metri pătrați de spațiu de locuit în celule. În plus, condițiile materiale erau, în general, precare în toate închisorile vizitate: celulele erau dărăpănate și lipsite de mobilier; saltelele și lenjeria de pat erau uzate și infestate cu plosnite.

Majoritatea persoanelor cu care s-a întâlnit delegația CPT a indicat că au fost tratate bine de către personal. Cu toate acestea, delegația a primit un număr considerabil de acuzații de maltratare fizică a deținuților de către personalul penitenciarului, inclusiv de către membrii forțelor operative mascate.