Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că țara are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile cauzate de război. În plus, FMI a anunțat că economia Ucrainei a pierdut 35% din valoare, iar Banca Mondială anunță că țara a suferit până acum pagube de 60 de miliarde de dolari.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de asistență financiară în valoare de 7 miliarde de dolari lunar pentru a compensa pierderile economice cauzate de război. Pentru a reconstrui țara va însă nevoie de sute de miliarde de dolari, relatează CNN.

Rusia trebuie izolată

Președintele Ucrainei a mai spus că toate țările trebuie să rupă relațiile cu Rusia, iar aceasta trebuie exclusă din toate instituțiile financiare inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

„În timp ce duce războiul împotriva Ucrainei, Rusia folosește metode agresive și pe piețele mondiale și de aceea locul ei nu este în aceste instituții“, a declarat Volodimir Zelenski. El a mai spus la finalul discursului că speră ca următoarea reuniune a Băncii Mondiale să aibă loc într-unul dintre orașele din Ucraina reconstruite cu sprijinul FMI și al Băncii Mondiale.

Economia este grav afectată

Zelenski a mai acuzat Rusia că blocarea porturilor din Ucraina poate duce la o criză alimentară la nivel global. Multe țări din Africa de Nord depind de exporturile de cereale din Ucraina.

Culturile de cereale sunt însă grav afectate din cauza invaziei Rusiei. Multe regiuni din sud (Herson, Zaporojie, Odesa), o zonă fertilă a Ucrainei nu pot fi accesibile din cauza prezenței armatei ruse. Mulți dintre lucrătorii agricoli s-au înrolat în armată pentru a lupta împotriva rușilor. În plus este o lipsă acută de carburant. Chiar dacă războiul s-ar termina în curând este prea târziu pentru a mai salva recoltele de cereale.

Zelenski a mai spus că militarii ruși au ca scop distrugerea tuturor obiectelor din Ucraina care pot servi ca bază economică vitală, inclusiv rețele de cale ferată, depozite de alimente și rafinării de petrol.

Fondul Monetar internațional a anunțat că economia Ucrainei va suferi o pierdere de cel puțin 35% din valoare. De asemenea Banca Mondială estimează pagubele de până acum la 60 de miliarde de dolari.

„Căderea acută a economiei în Ucraina este rezultatul direct al invaziei, al distrugerii infrastructurii şi exodului populaţiei. Inclusiv în cazul în care războiul se va termina curând, pierderea de vieţi omeneşti, distrugerea capitalului fizic şi plecarea cetăţenilor vor bloca semnificativ activitatea economică timp de mai mulţi ani”, a anunțat Fondul Monetar Internațional.