Directorul Ecomaster și doi oameni din Rompetrol Rafinare, au fost reținuți pentru 24 de ore de DIICOT Ploiești, in total fiind puse sub acuzare șapte persoane din care trei au calitatea de inculpați și patru de suspecți.
Ecomaster a făcut parte din grupul Rompetrol până în 2014 când a fost preluată de oamenii de afaceri constănțeni Radu Merlă și Dănuț Florescu prin S.C. Oil Depol Service S.R.L.
Aproape 1.000 de transporturi false, din batalul de la Rafinăria Vega
Procurorii DIICOT arată faptul ca reprezentanții legali ai prestatorului care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare S.A. şi anexa la acesta, precum și procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atestă în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.
Aceștia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare S.A. şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparentă transportare, în vederea ecologizarii, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse”, au mai detaliat procurorii.

La data de 25 noiembrie 2021 bubuia un nou scandal legat de compania OIL Depol si satelitii sai .

     

Deșeurile toxice din zona Turda au o istorie veche – OIL DEPOL este din nou prezenta

CNAIR publica – în luna ianuarie 2021 – procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului pentru ecologizarea depozitului de deșeuri prin care trece Autostrada A10 Sebes Turda. Contractul CNAIR cu o valoare maximă de 157.385.936 ron fără TVA are ca obiect ”Tratarea și eliminarea deșeurilor constituite din solul contaminat cu hexaclorciclohexan (HCH) și mercur (Hg) rezultat din eliberarea amplasamentului Autostrăzii Brașov – Cluj – Borș, secțiunea 2B, km 10+500 și depozitat în depozitul temporar de deșeuri periculoase de la Fața Dealului, comuna Moldovenești, județul Cluj”.
Este foarte interesant faptul ca tandemul Merlă Florescu pregătește si in acest caz, o nouă mega lovitură, modul de acțiune fraudulos patentat la VEGA ROMPETROL ( investigat astăzi de DIICOT ) fiind reluat in cazul licitatiei de la CNAIR .
Astfel aceștia au notificat autoritatea contractantă că vor transporta deșeurile peste 400 km, de la Cluj la Prahova, urmând să le trateze în depozitul deținut de ei în satul Târgșoru Nou, comuna Aricestii Rahtivani, județul Prahova. Potrivit surselor noastre, notificarea trimisă de ei nu se referă însă si la modalitatea specifică de tratare a solurilor contaminate cu HCH și mercur in locația amintita .

Procesarea de deșeuri periculoase fără autorizație integrată de mediu valabilă?!Dar acest fapt nu pare să conteze pentru CNAIR care a permis participarea OIL DEPOL la licitația organizată fără o autorizație de mediu valabilă si care sa permita respectiv sa autorizeze utilizarea unui echipament care sa fie in masura sa sustina prestarea unor activitati de desorbtie termica in locatia din Aricestii Rahtivani .

Ca o confirmare a acestor nereguli flagrante , Agenția Protectia Mediului Prahova emite Decizia 50 din 29.03.2022 in care menționează in clar, faptul ca solicitarea de revizuire a Autorizatiei Integrate de Mediu pentru DEPOZIT DEȘEURI PERICULOASE din comuna Aricestii Rahtivani ( aparținând grupului Ecomaster- OIL DEPOL ) se emite fără a include Instalatie Desorbtie Termica .

Pe de altă parte, deși în Acordul de Mediu nr. 10 din 2010, emis de APM Cluj, respectiv Regulamentul european nr. 1021/2019 POP, se stabilesc modalități clare de eliminare a deșeurilor periculoase în care se identifică mercur, ECOMASTER / OIL DEPOL propun din nou o metodă de eliminare ”toxică”, una care nu respectă obligațiile de mediu asumate european – nu dețin si nu sunt autorizați sa foloseasca instalație de desorbtie termica care sa permita masuri de neutralizare conforme – toate acestea cu participarea tacită a CNAIR care nu dorește sa i-a in considerare posibilele riscuri la care se expune si ne expune .