Horia Constantinescu a fost numit preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) printr-un decret semnat de premierul Nicolae Ciucă publicat vineri, 21 ianuarie, în Monitorul Oficial.

Acesta îl înlocuieşte pe Mihai Culeafă, care a fost numit în funcţie în luna noiembrie a anului trecut. Culeafă l-a înlocuit atunci pe Claudiu Daniel Dolot, care a preluat această funcţie la finele lunii februarie 2021.

Horia Constantinescu (47 de ani) a mai deţinut funcţia de preşedinte al ANPC din august 2019 până în noiembrie acelaşi an, când a fost eliberat din funcţie.

S-a făcut remarcat prin controalele ultramediatizate la nivel național efectuate în calitate de de șef la OPC Constanța pe litoralul românesc, în perioada estivală.

A căpătat supranumele sarcastic de „Corrado Cattani”, deoarece impactul controalelor efectuate la Constanța a fost mereu infim, condițiile execrabile oferite de majoritatea unitățile de alimentație publică de pe litoral oferind un brand negativ nedorit stațiunilor de la Marea Neagră.

Horia Constantinescu este nepotul lui Miron Constantinescu, istoric și sociolog marxist care a contribuit la instaurarea comunismului în România, fost președinte al Marii Adunări Naționale. Miron Constantinescu este cel care a încercat să-l răstoarne pe Gheorghe Ghiorghiu Dej, în 1956, după ce Hrușciov a denunțat staliniștii.