Președintele PNL consideră că toată conducerea ANRE trebuie să „zboare” în cazul în care se dovedește că facturile au fost emise greșit în mod intenționat. De asemenea, Florin Cîțu consideră că liberalizarea pieței nu a fost de vină pentru creșterea prețurilor la energie în România. 

Florin Cîțu solicită ANRE să găsească vinovații în ceea ce privește facturile emise greșit. De asemenea, liderul liberal și-a exprimat nemulțumirea în ceea ce privește conducerea acestei companii și solicită să fie înlocuită dacă se va dovedi că erorile au fost comise intenţionat. Acesta punctează că nu liberalizarea a fost problema în România, ci capacitatea de producție

„Există o singură problemă. Au fost facturi de la o anumită companie care au fost făcute greşit. Şi aici trebuie să vină statul şi ANRE. Acea companie a luat acea decizie, să greşească facturile intenţionat sau a greşit? Dacă a fost intenţionat, oamenii ăia trebuie să zboare de acolo! Toată conducerea trebuie să zboare urgent. Statul român are 40%. Dacă decizia a fost ca acele facturi să fie greşite intenţionat”, a declarat Florin Cîţu, marţi seara, la Digi24.

Florin Cîțu: Liberalizarea nu înseamnă că preţurile nu creşteau în România

În ceea ce privește liberalizarea pieței energiei și dacă aceasta a fost făcută corect sau nu, liderul liberal a spus că „una este liberalizarea pieţei şi alta este modul în care reglementatorul şi restul informează pe cetăţeni”

„Sunt lucruri diferite. Vorbim de creşterea preţurilor. Asta e problema – o creştere a preţurilor într-un moment în care au crescut peste tot în lume. Aceste preţuri au crescut”, a spus liberul PNL.

„Preţurile la energie în România erau mari şi înainte pentru că România importa energie din exterior la preţul pieţei. Ceea ce făceam noi era să plătim de la buget diferenţa, ceea ce facem acum. Este exact ce facem acum! Când preţurile nu erau liberalizate, de la buget susţineam diferenţa între preţul pieţei şi preţul (de pe factură, n.red)”, a mai spus Florin Cîţu.

Piața a fost reglementată la termen

Liberalul a explicat că liberalizarea s-a făcut la termen, acest aspect fiind negociat cu Comisia Europeană, totul fiind început încă din guvernarea lui Adrian Năstase.

„Liberalizarea a fost făcută la termen. Era un termen negociat cu Comisia Europeană. A început totul în guvernarea Năstase. A existat un calendar. Noi ne-am angajat la mai mult lucruri pe care a trebuie să le facem ca să ducem economia într-o anumită direcţie şi această liberalizare a pieţei era unul dintre lucrurile pe care trebuia să le facem.

România va folosi aceste soluţii de intervenţie. Şi soluţia pe care am găsit-o aseară este o prelungire a soluţiei din noiembrie. Nu este altceva! Este o prelungire a măsurii pe care am luat-o în noiembrie cu un spaţiu mai mare, cu un cost mai mare pentru buget”, a explicat Florin CÎTU.