Negocierile între PSD-PNL se îndreaptă spre acceptarea ideii că premierul va fi senatorul liberal Nicolae Ciucă, în ciuda faptului că social-democrații au decis miercuri să-l susțină pe Marcel Ciolacu. În aceste condiții, discuțiile de joi seara s-au concentrat pe împărțirea ministerelor-cheie.

Potrivit unor surse politice, social-democrații vor să obțină Ministerul Finanțelor, în condițiile în care liberalii au premierul. Acceptată inițial de prim-vicepreședinții PNL, această variantă îl nemulțumește profund pe Florin Cîțu. Președintele PNL a fost mai puțin activ la negocierile de joi seara, în condițiile în care Nicolae Ciucă a fost desemnat să conducă delegația liberală. Cîțu s-a retras din discuții din cauza pretențiilor PSD, însă a ținut să-și exprime la final opoziția față de cedarea Ministerului Finanțelor.

Pe lângă Finanțe, PSD vrea să obțină și Ministerul Transporturilor. În condițiile în care Ministerul Dezvoltării ar urma să rămână la UDMR, liberalii s-ar vedea fără trei dintre cele mai importante ministere, situație considerată inacceptabilă.

De altfel, potrivit surselor politice, Rareș Bogdan i-a cerut lui Marcel Ciolacu să cedere măcar Transporturile. „Marcele, nu ne omorî. Dacă ne faceți asta, o să ne dea afară din partid ai noștri”, ar fi spus Rareș Bogdan, în discuțiile de joi seara

Discuțiile ar urma să fie reluate vineri, pentru stabilirea împărțirii portofoliilor, ținând cont și de faptul că ambele partide vor ca până joia viitoare guvernul să fie deja învestit.

Potrivit discuțiile din partide, în acest moment, schița Guvernului Ciucă ar putea arăta în felul următor:

Premier – Nicolae Ciucă (PNL)

Vicepremier – Kelemen Hunor (UDMR)

Finanțe – Adrian Câciu (PSD)

Dezvoltare – Cseke Attila (UDMR)

Externe – Bogdan Aurescu (independent asumat de PNL)

Interne – Lucian Bode (PNL)

Apărare – Vasile Dîncu/ Sorin Grindeanu (PSD)

Justiție – Cătălin Predoiu (PNL)

Transporturi – Sorin Grindeanu (PSD)

Muncă – Gabriela Firea (PSD)

Educație – Sorin Cîmpeanu (PNL)

Sănătate – Alexandru Rafila (PSD)

Mediu – Tanczos Barna (UDMR)

Energie – Virgil Popescu (PNL)

Economie – Radu Oprea (PSD)

Agricultură – Adrian Chesnoiu (PSD)

Sport – Eduard Novak (UDMR)

Digitalizare – Raluca Turcan (PNL)

Cultură – Bogdan Gheorghiu (PNL)

Fonduri Europene – PSD