Conform unor surse judiciare, acesta trimitea membrii grupării sale la diverse șantiere, iar aceștia șantajau dezvoltatorii imobiliari.

VIOREL GONGOI

Dezvoltatorii erau oameni potenți financiar, aveau șantiere în zona de nord a Capitalei.
Gongoi este cunoscut ca fiind fiul vrăjitoarei Mama Omida. În 2020, el l-a amenințat pe fostul ministru de Interne, Marcel Vela.

Marți, 9 noiembrie, polițiști ai Serviciului Grupuri Infracționale Violente din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, împreună cu procurori din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au efectuat trei percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Prahova într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și șantaj.

”În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, pe raza municipiului București, în vederea comiterii infracțiunii de șantaj, respectiv, în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept ”de taxă de protecție”.

Pe parcursul cercetării penale, s-a stabilit faptul că fiecare membru avea un rol bine stabilit, puterea de decizie aparținându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracțional.

Astfel, liderul direcționa ceilalți membri ai grupului la șantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare.

Totodată, cu ocazia incursiunii, membrii grupului infracțional îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune și intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcție”, arată DIILCOT.

În cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecție impusă, membrii grupului infracțional procedau la intensificarea acțiunilor de constrângere prin realizarea de incursiuni la șantierul imobilului și amenințarea angajaților.

În final, de cele mai multe ori, în urma acțiunilor de constrângere,
confruntându-se cu riscul de a nu reuși să finalizeze edificiul dezvoltat, victima era nevoită să se „înțeleagă” cu liderul grupării și să-i remită acestuia ”taxa de protecție” impusă.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sumele de 8.000 de lei și 5.500 de euro.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane.