Vaccinarea ”LA MISTO” cu scopul de a obține certificatul verde, aruncă o umbră uriașă asupra campaniei de vaccinare din România. Țara noastră a ajuns la șapte milioane de persoane vaccinate, dar deocamdată nu se știe câți dintre aceștia ar deține certificate false de vaccinare.

În ultimele săptămâni au fost descoperite mai multe cazuri. În Prahova, în București sau în Vaslui, dar și în alte locuri din țară, polițiștii au descoperit adevărate rețele care fac trafic de certificate verzi.

Vaccinarea ”la misto” presupune un mecanism simplu: medicul aruncă doza de vaccin, dar în sistem omul este înregistrat drept vaccinat și ulterior i se emite certificatul verde. Conform unor surse judiciare, costul unui astfel de vaccin fake ar fi de 200 de euro.

În paralel, există deja adevărate rețele care emit certificate false de vaccinare. De multe ori, la aceste certificate false nici măcar nu se mai aruncă doza de vaccin. Cel vizat primește certificatul, în schimbul unei sume de bani, asta deși el nu a ajuns în cabinetul unui medic.

Tot mai des, despre acest fenomen se află din spitale. Doctorii tratează pacienții ca și cum ar fi vaccinați, iar când situația se complică, unii pacienți recunosc faptul că, de fapt, nu sunt vaccinați.

Situația este una extrem de gravă, asta pentru că mulți pacienți cu vaccin fals ajung în spitale și nu primesc tratamentul corespunzător din partea doctorilor, asta pentru că aceștia îi administrează doze ca unei persoane cu capacitate de luptă crescută împotriva Covid-19.

Aceste rețele sunt foarte greu de descoperit, mai ales dacă pacienții și medicii refuză să recunoască. Fenomenul este unul de amploare și generează mari probleme în spitale, dar aruncă și o serioasă umbră de îndoială asupra cifrei de șapte milioane de vaccinați din România.