Fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, consideră că preşedintele Klaus Iohannis este cel care împiedică refacerea coaliţiei de guvernare şi îl acuză pe acesta că, prin deciziile impuse liberalilor, a făcut ca aceştia să ajungă să se roage de PSD să voteze în Parlament executivul propus de Nicolae Ciucă.

Ludovic Orban spune că refacerea coaliţiei de guvernare cu USR şi UDMR este singura opţiune care respectă voinţa votanţilor PNL, unul din motivele acestora pentru a-i vota pe liberali fiind chiar acela de a împiedica accesul social-democraţilor la guvernare.

„Este absolut rușinos. Eu sunt de-a dreptul revoltat de faptul că Iohannis și cu cei pe care i-a impus în conducerea PNL au ajuns în situația umilitoare să ceară votul PSD. Este o gravă trădare față de oamenii care au votat PNL. Alegătorii PNL nu sunt de acord cu această combinație, pentru că alegătorii PNL când au votat Partidul Național Liberal l-au votat și pentru ca PSD să nu fie la guvernare.

Singura formulă onorabilă de a asigura o majoritate parlamentară respectând voința oamenilor este de a reface coaliția. Din păcate, un lucru atât de evident nu este luat în calcul de cei care decis astăzi în numele PNL, în special de Iohannis, pentru că Iohannis a impus toate deciziile după Congres. Dar Iohannis preferă să se răfuiască cu cei din USR și cu cei din PNL care nu sunt de acord cu deciziile complet iraționale impuse PNL și împiedică formarea unei majorități parlamentare stabile care să permită o guvernare solidă”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „Cîţu are credibilitate sub 10%. Ce să negocieze USR cu Cîţu?”

Liberalul spune că o problemă a PNL este faptul că Florin Cîțu nu are credibilitate să negocieze o nouă majoritate.

„Conducerea partidului nu înțelege nimic din ce se întâmplă și e incapabilă să ofere o soluție stabilă de guvernare. Cîțu are credibilitate sub 10%. Asta e credibilitatea în fața oamenilor. Iar credibilitate în fața partenerilor posibili, ce să negocieze USR cu Cîțu în condițiile în care motivul ruperii coaliției care a dus la căderea guvernului Cîțu a fost faptul că Florin Cîțu nu a respectat protocolul coaliției și a luat decizii unilaterale și ulterior a făcut tot ce e posibil să rupă orice punte de comunicare cu USR?”, a adăugat Orban.