La momentul desemnării lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, situația politică părea că își găsește o rezolvare rapidă printr-o colaborare neașteptată între PSD și PNL, dar, ca de obicei, ”diavolul” se ascunde în detalii.

Negocierile care au avut loc, la Vila Lac, între PSD și PNL au ajuns într-un impas, iar surse politice ne-au explicat că cele două partide se află pe poziții radical diferite, greu de armonizat.

În timpul negocierilor, pe surse au ”răsuflat” o serie de informații care ar fi îngreunat mult negocierile. Astfel, cei de la PSD s-au plâns că liberalii au scurs informația conform căreia Marcel Ciolacu ar negocia poziții pentru el și o serie de lideri PSD, inclusiv intrarea la guvernare cu miniștrii.

Acesta ar fi fost episodul care a tensionat negocierile și a zdrucinat încrederea celor două părți. Surse apropiate negocierilor ne-au explicat că, în acest context, cei de la PSD au realizat că orice discuție ar avea cu liberalii, aceștia vor scurge către presă informații care să îi avantajeze.

În schimb, surse din PNL ne-au explicat că situația nu este ”chiar atât de gravă”, iar relația cu PSD nu a fost iremediabil stricată. Cei de la PNL consideră că această primă rundă de negocieri a fost una ”exploratorie” și zilele viitoare se vor așeza la masă liderii celor două partide.

Surse liberale ne-au precizat faptul că Florin Cîțu face ”un joc de forță”, asta pentru că se află la prima negociere politică majoră, din calitate de președinte al PNL. Acesta ar dori să demonstreze partidului că se poate întoarce cu o zestre cât mai importantă, dar mai ales să arate că partidul nu este total subordonat președintelui Klaus Iohannis.

Este posibil ca negocierile dintre PSD și PNL să fie reluate, dar multe depind în special de cei de la PSD. Dacă aceștia nu vor ceda, atunci liberalii vor fi nevoiți să încerce o negociere cu USR, însă aceasta s-ar putea dovedi chiar mai grea decât cea cu PSD.

Singura certitudine este că situația este în continuare una extrem de tensionată și am putea ajunge în situația în care Nicolae Ciucă va depune mandatul, asta pentru că nu reușește să genereze o majoritate în Parlament.