Jurnaliștii publicației Recorder au realizat o investigație amplă referitoare la fondurile publice cheltuite pentru înălțarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Ancheta relevă că, până în acest moment, construcția-mamut din centrul Bucureștiului a înghițit 150 de milioane de euro.

Din acești bani, 120 de milioane de euro provin din bani publici. La suma plătită din fondurile contribuabililor români se adaugă și costul terenului de 11 hectare din inima Capitalei, evaluat la 180 de milioane pe piața imobiliară.

Terenul a fost transferat gratuit de statul român Bisericii Ortodoxe, astfel că suma totală investită până acum de stat se ridică la 300 de milioane de euro.

Evaluarea actualizată a fost făcută în urma unei anchete riguroase, în condițiile în care BOR, statul român și firmele contractate pentru construirea catedralei refuză să furnizeze oficial orice informație, deși este vorba despre sume uriașe alocate din bugetul public.

Într-un interviu din 2017, purtătorul de cuvânt al Bisericii, Vasile Bănescu, afirma că suma totală care se va cheltui pentru Catedrală este de circa 85 de milioane de euro: „Au fost cheltuite 65 de milioane și ar mai fi nevoie de circa 20 de milioane de euro pentru a ridica în formă finală Biserica”.

Jurnaliștii de investigatii detaliază costurile pe diferite componente ale construcției.

Printre altele, o sursă consultată în timpul investigației arată că tabla din cupru aurit montată pe catedrală a fost cumpărată la prețul de 84 de euro/ metrul pătrat. În mod obișnuit, o tablă de calitate folosită pentru acoperirea unei case costă în jur de 15-20 de euro/ metrul pătrat.

„Este cel mai scump lucru cu care se poate acoperi ceva”, a explicat în cadrul investigației un specialist în domeniu.

Proiectul catedralei a prevăzut folosirea a 30.000 de metri pătrați de tablă din cupru aurit pentru acoperirea construcției înalte de peste 100 de metri. Astfel, rezultă un cost total de 2,52 de milioane de euro doar pentru acoperișul exotic.

Patriarhul Daniel,șeful BOR, a aprobat în cadrul procedurilor netransparente de contractare a lucrărilor un om de afaceri pe nume Virgil Baciu pentru a livra tabla aurită.

Baciu, proprietar al firmei Valcon Roofs, este fost membru PDL și fost primar al comunei argeșene Corbi. Actual primar este fiica sa, în vârstă de 25 de ani.

Virgil Baciu s-a remarcat în ultima perioadă ca un susținător înfocat al AUR, participând la strângerea de semnături pentru candidatura lui George Simion la alegerile europarlamentare.

În total, Baciu a încasat de la Patriarhia Română în jur de 4 milioane de euro pentru jgheaburi, turle, tablă și alte părți din acoperișul Catedralei Neamului