Chiar dacă vor reface coaliția de guvernare alături de USR PLUS, liberalii nu vor să mai renunțe la Ministerul Justiției, susțin surse politice pentru ziare.com.  Viitorul ministru va fi ales de președintele Iohannis.

A început deja lupta pentru funcție în interiorul PNL.

Cătălin Predoiu e favoritul președintelui Iohannis pentru Ministerul Justiției. În timpul guvernului Orban, relația dintre Iohannis și Predoiu a funcționat perfect, susțin sursele citate. Predoiu a propus trei procurori-șefi negociați în prealabil cu șeful statului, chiar dacă unii aveau probleme de integritate. Spre exemplu, Georgiana Hosu, instalată de binomul Iohannis-Predoiu în fruntea DIICOT, a demisionat după câteva luni, soțul său fiind condamnat cu suspendare. Georgiana Hosu, care a îngropat și dosarul 10 August, e acum pensionară specială, la numai 49 de ani. Numirea lui Cătălin Predoiu ca ministru al Justiției i-ar garanta președintelui Iohannis o nouă propunere comodă pentru șefia DIICOT. Comparativ, Stelian Ion a demarat o procedură de selecție pentru DIICOT fără să-l consulte pe Klaus Iohannis. Practic, l-a pus în fața faptului împlinit. A sfârșit demis.

Senatoarea PNL Iulia Scântei e a doua variantă pentru Justiție, susțin sursele citate. De profesie notar, Scântei ocupă în acest moment funcția de președinte al Comisiei Juridice din Senat. Parlamentar de Iași, Scântei a fost propulsată în politică de Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției în timpul guvernului Tăriceanu. La rândul său, Chiuariu e creația politică a fostului baron liberal Relu Fenechiu, trecut prin pușcărie. Pentru Iulia Scântei mai fac lobby liderul PNL Iași Alexandru Muraru, dar și Alina Gorghiu, mâna dreaptă a premierului Florin Cîțu. Scântei, alături de Alina Gorghiu și senatorul Daniel Fenechiu, a scris sesizarea la CCR pentru a bloca moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu.

Cristian Băcanu e a treia soluție pentru minister. În prezent deputat PNL, Băcanu a fost secretar de stat la Justiție în mandatul lui Cătălin Predoiu. Este unul dintre cei mai febrili susținători ai premierului Cîțu în competiția cu Ludovic Orbanpentru șefia partidului. Spre deosebire de Predoiu și Scântei, Cristian Băcanu nu are susținere în partid, pierzând alegerile pentru șefia filialei Sector 5.