Werner Keul (foto dreapta), afaceristul felicitat sâmbătă de Klaus Iohannis pentru clubul de golf pe care îl conduce, tocmai a finalizat de construit un nou bloc de birouri în Sibiu, pe care l-a și vândut. Nu înainte de a ”uita” să mai construiască parcarea subterană la care s-a angajat înainte de obținerea autorizației de construire. Și nu înainte de a fi singurul dezvoltator imobiliar de la care Primăria Sibiu a cumpărat teren pentru trotuar, și nu l-a acceptat prin donație.

Construcția unui nou bloc la intersecția dintre Calea Dumbrăvii și strada Gheorghe Dima din Sibiu a atras atenția încă din faza de proiect, în decembrie 2018. Și asta deoarece era prima clădire privată din Sibiu pentru care, prin planul urbanistic de detaliu, dezvoltatorul imobiliar își asuma amenajarea unei parcări subterane semiautomate.

”Se vor amenaja 32 de locuri de parcare, din care 30 de locuri de parcare – realizate cu un sistem de parcare subteran și suprateran pe trei niveluri. De asemenea, se va amenaja un spațiu pentru parcare biciclete”, se arăta în memoriul de prezentare al PUD-ului care a fost adoptat în unanimitate de către Consiliul local Sibiu în luna mai a anului 2019.

”Este o parcare cu sisteme hidraulice, destul de costisitoare dacă ne raportăm la costul clădirii pe care aceste sisteme le vor deservi. Practic, prin apăsarea mai multor butoane, mașina este depozitată la subsol, iar «chemarea» acesteia se realizează și prin intermediul unei aplicații de telefon”, se lăudau, pentru Turnul Sfatului, reprezentanții firmei de IT pentru care Werner Keul pregătea clădirea de birouri.

Pe hârtie, Werner Rudolf Keul a desenat și a promis de la parcări subterane, la stații de încărcare a mașinilor și bicicletelor electrice

Nici pentru biciclete, măcar…

Conform documentelor aprobate, pe terenul cu o suprafață de 831 de mp aflat la adresa Calea Dumbrăvii nr. 111A urma ridicată o clădire cu ”clasicul” regim de înălțime parter, trei etaje și etaj retras. Parcarea subterană urma amenajată în curtea imobilului, imobil cu o amprentă la sol de 378 de mp și o suprafață totală desfășurată de aproape 1.700 de mp.

Autorizația de construire a fost emisă de Primăria Sibiu în noiembrie 2019, iar acum clădirea este finalizată și pregătită pentru a fi dată în folosință. Doar că parcarea subterană nu a mai fost construită. Nici măcar parcarea pentru biciclete, promisă prin același PUD asumat în fața orașului, nu a mai fost amenajată. După cum nu a mai fost amenajată nici platforma de gunoi pentru depozitare selectivă, prevăzută în același PUD. Despre stațiile de încărcare a mașinilor electrice sau a bicicletelor electrice (asumate prin aceeași documentație) nici nu mai are rost să amintim.

În curtea blocului ridicat de Keul nu a mai fost amenajată nicio parcare subterană

În locul celor 32 de locuri de parcare, majoritatea la subsol, clădirea ridicată pe terenul lui Werner Keul de către WK Group (firma lui Werner Keul) are o curte cu zece locuri de parcare. Curte în care accesul este restricționat de o barieră.

Urbanismul Primăriei vede încă un șantier

Jurnalisti au cerut Primăriei municipiului Sibiu să lămurească modul în care a permis ridicarea unui bloc fără locurile de parcare subterane prevăzute în autorizația de construire. În răspunsul dat de conducerea Direcției Amenajarea Teritoriului și Urbanism, condus de arhitecta Ioana Urdea (nașa de căsătorie a președintelui Klaus Iohannis), se precizează faptul că ”lucrările nu sunt finalizate în totalitate”. ”Până în acest moment nu a fost semnat procesul verbal de recepție sau certificatul de notare pentru imobilul autorizat cu A.C. nr. 838 din 04.11.2019, lucrările prevăzute în autorizația emisă nefiind finalizate în totalitate”, a fost răspunsul primit în ziua de 6 august 2021.

Pentru urbaniștii din Primăria Sibiu, blocul lui Keul este, în continuare, în lucru

Întrebați dacă au cunoștință de faptul că blocul ridicat de Keul nu are parcările subterane cerute prin documentații, aceiași reprezentanți ai Direcției din Primărie vorbesc în continuare despre aceleași lucrări care nu s-au finalizat. ”Proiectul autorizat vizează realizarea unui sistem subteran și suprateran de parcare semiautomat pe trei niveluri x 10 locuri (sistem semi-îngropat de tip Klaus) pe limita nordică de proprietate către imobilul situat la adresa Gh. Dima nr. 4. Lucrările nu s-au finalizat însă, autorizația de construcție fiind încă în termenul de valabilitate”.

Autorizația este valabilă timp de 24 de luni, începând cu 4 noiembrie 2019. Prin urmare, dacă nu va fi prelungită, va expira peste nici două luni.

”De când faceți munca Primăriei?”

În clădirea ridicată fără parcare pe Calea Dumbrăvii, sediul firmei ProIT este pregătit de utilizare: a fost mobilat, conectat la toate utilitățile, dotat cu toate cele necesare unor IT-iști din domeniul automotive, inaugurarea oficială fiind pregătită pentru zilele următoare.

Jurnalistiiau luat legătura cu reprezentanții Kartmann GMBH (firma prin care este controlat brandul ProIT, firmă deținută de Roland Kartmann, om de afaceri născut la Sibiu) pentru a cere lămuriri asupra motivului pentru care clădirea estimată la aproximativ un milion de euro nu mai are parcarea subterană promisă. Ori cea pentru biciclete. Ori platforma de colectare selectivă a deșeurilor.

”Vă rog să luați legătura cu domnul Keul, dumnealui s-a ocupat de tot”, au transmis reprezentanții companiei

”Nu am ce să discut cu dumneavoastră”, a fost prima reacție a lui Werner Keul, un personaj care în urmă cu mai mulți ani a dat în judecată un reporter local acuzându-l de calomnie și solicitând uriașe daune morale (fără succes, însă: Werner Keul a pierdut procesul).

Totuși, Werner Keul a ascultat întrebările referitoare la parcarea lipsă din clădirea pe care a ridicat-o, după care a început să ridice tonul. ”Dar care… de când faceți dumneavoastră munca Primăriei? Care e problema dumneavoastră, domnule Deleanu? Vedeți de treaba dumneavoastră de la ziar… Vedeți-vă de treaba dumneavoastră”, a mai repetat de câteva ori Keul, înainte să închidă telefonul.

Werner Rudolf Keul n-a vrut să explice situația noului bloc ridicat de el pe Calea Dumbrăvii din Sibiu

Singurul care a vrut bani pentru trotuar

În cazul proiectelor imobiliare care se suprapun peste intențiile administrației locale de amenajare a infrastructurii de mobilitate, cutuma la Sibiu este că dezvoltatorii imobiliari cedează în mod gratuit Primăriei terenul necesar. Iar pentru faptul că cedează acest teren gratuit, primesc o bonificație de 0,5% la calculul indicatorilor urbanistici (coeficientul de utilizare a terenului și procentul de ocupare a terenului).

În cazul proiectului lui Werner Keul, terenul de 96 de mp necesar lărgirii trotuarului nu a mai fost cedat cu titlu gratuit Primăriei. Ci pe bani, după cum avea să se laude afaceristul. Am solicitat Primăriei Sibiu să comunice despre ce sume poate fi vorba. ”Conform PUD-ului realizat pentru acest proiect, există o servitute de uz public peste teren. Beneficiarul nu a dorit să uzeze de posibilitatea oferită de PUG de a crește CUT-ul cu 0,5% din suprafața cedată în schimbul cedării suprafeței necesare lărgirii străzii. Astfel, în acest caz, a fost instituită servitutea de utilitate publică asupra terenului, situație care creează beneficiul folosinței publice a terenului respectiv”, este răspunsul transmis de Primăria Sibiu.

Keul, felicitat de Iohannis

Werner Rudolf Keul este cetățean german născut la Slimnic în 1957. Numele său a devenit cunoscut la Sibiu mai ales pentru faptul că a înființat și condus FC Sibiu, o echipă de fotbal folosită inclusiv electoral de către Klaus Iohannis, primar al Sibiului și, o perioadă, președinte al FC Sibiu. Primar cu care Werner Keul recunoștea încă de prin 2007 că este prieten .

Singurul pe care Klaus Iohannis l-a felicitat nominal în discursul de sâmbătă a fost Werner Rudolf Keul

De altfel, nu mai departe de sâmbăta care tocmai a trecut, Klaus Iohannis, din postura de președinte al României de această dată, îl felicita pe Werner Rudolf Keul. ”Vreau să îl felicit pe președintele Clubului de Golf «Paul Tomiță» pentru calitatea deosebită a acestei baze sportive. Faceți o treabă foarte bună, domnule Werner Keul, și sunt convins că veți continua cu aceeași pasiune!”, declara Klaus Iohannis, întorcându-se zâmbind către Keul. Declarația a fost făcută în cadrul aceluiași discurs în care Iohannis a mai spus despre golf că este ”un sport care nu este deloc exclusivist”.