Toată presa, dar mai ales mediile online și de socializare au vuit astăzi despre gafa ministrului Muncii, care i-a urat Baronului Samuel von Brukenthal, născut în 1721, „La mulți ani!”.

Fără să poată cineva contesta moștenirea culturală a protejatului Împărătesei Maria Tereza, deși majoritatea etnică românească din Transilvania, inclusiv din Sibiu, nu era deloc fericită cu condiția de națiune secundară, a trecut valul de anecdote la adresa cel puțin neinspiratei postări a dnei. Turcan.

Ce a urmat, însă, depășește orice imaginație: după ce a șters postarea, a revenit cu o explicație șubredă, făcând o paralelă cu Eminescu, și urând ”La mulți ani cu executare” celor din PSD. Paradoxal, această a doua postare întrunește mult mai multe probleme decât prima. Să le luăm pe rând:

1. Istoric vorbind, Eminescu era conservator, iar opinia lui despre liberalii contemporani lui suna cam așa:

Tot ce e perfid și lacom, tot Fanarul, toți iloții,
Toți se scurseră aicea și formează patrioții,
Încât fonfii și flecarii, găgăuții și gușații,
Bâlbâiți cu gura strâmbă sunt stăpânii astei nații!
Voi sunteți urmașii Romei? Niște răi și niște fameni!
I-e rușine omenirii să vă zică vouă oameni!

2. Ideologic vorbind, să dorești suprimarea adversarilor politici se cheamă fascism. În științele politice se cheamă „mijloace de luptă extraparlamentare”  (poliție politică, atacuri violente, lapidare, asasinate etc.).

3. Uman vorbind, dincolo de obișnuitul deja discurs al urii, care cu siguranță nu face bine societății românești, mai apare o problemă. Doamna Turcan le spune celor de la PSD că vor avea și ei Muzeul lor, MUZEUL JILAVA. Or, acest muzeu există deja, în urma unei inițiative legislative a fostului deputat PNL Ovidiu Raețchi. Iar MUZEUL JILAVA FORTUL 13  comemorează victime ale comunismului precum Corneliu Coposu sau Vladimir Ghika.

Îi poate spune cineva distinsei doamne ministru că tocmai ce i-a înscris pe cei doi martiri în PSD?

Sursa : Bogdan jelea (analist politic)