Ministrul Justiţiei a transformat disensiunile din coaliția de guvernare pe tema desfiintarii SIIJ  într-un război personal cu UDMR. Marți seară, invitat la o dezbatere televizată, STELIAN ION a tras cu toate „gloanțele” în liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, și el prezent în studio.

Cei doi s-au contrat pe tema desfiinţării Secţiei speciale. Însă, la un moment dat, discuția a degenerat și s-a ajuns la remarce grave, de genul interesele cui le apără UDMR.


Dintre ţările vecine, cine are interesul ca România să nu intre în spaţiul Schengen, a întrebat Stelian Ion.

Ungaria și Polonia, exemple negative

„Noi nu suntem singuri. Suntem parteneri într-o Uniune Europeană, în care am intrat de bunăvoie, acceptând anumite reguli”, și-a început discursul ministrul Justiției. Apoi, a detaliat ce presupune respectarea regulilor: „În această Uniune Europeană trebuie să respectăm tratatele, legislaţia. Iată, vom primi bani europeni. Dacă nu respectăm statul de drept, dacă nu respectăm şi mergem pe drumul pe care l-au apucat, din păcate, Ungaria, Polonia, unde sunt probleme reale cu privire la respectarea statului de drept, şi s-au tras semnale de alarmă foarte clar în acest sens, şi ne desprindem cumva de partenerii noştri din UE, o să avem o mare problemă. Este posibil să nu mai atragem fonduri europene, este posibil să nu se ridice MCV dacă nu ne respectăm promisiunile pe care nu altcineva şi le-a asumat, noi ni le-am asumat prin vot în Parlament în programul de guvernare”.

Dacă nu se ridică MCV, este posibil să nu intrăm în Schengen. Mă întreb cine are interesul, dintre partenerii noştri sau dintre vecinii noştri, să nu intrăm în Schengen. Noi trebuie să ştim foarte clar care sunt consecinţele faptelor noastre şi să ne respectăm promisiunile pe care nu ni le-am asumat forţaţi de cineva, ni le-am asumat de bunăvoie: desfiinţarea Secţiei speciale, refacerea competenţei DNA” – Stelian Ion.

Csoma Botond: „Ministrul Justiției să se uite în propria ogradă”

De cealaltă parte, liderul deputaţilor UDMR soma Botond, i-a transmis lui Stelian Ion să se ocupe de problemele din Justiţie şi nu de situaţia din Ungaria sau Polonia.

„Eu l-aş ruga pe domnul ministru să se uite în propria ogradă şi să fie ministru în România, să nu se ocupe de problemele din Polonia şi Ungaria, că nu este ministru al Justiţiei în Polonia sau Ungaria”, a răspuns Csoma Botond.