Jurnalista Ioana Ene Dogioiu susține că tentativa președintelui Klaus Iohannis de a da un nou imbold programului ”România Educată” este doar o ”batjocură”, asta pentru că președintele a avut un mandat și jumătate la dispoziție pentru a-și pune în aplicare planul, însă mandatele sale s-au caracterizat prin mediocritate.

”Ajuns, în ultima treime a celor 10 ani de mandat fără vreo reușită notabilă, sub amenințarea mediocrității istorice, dl Klaus Iohannis scoate din sertarul cu molii proiectul “România educată”, pe care speră să-l agațe vagon de locomotiva PNRR.

Încă un exercițiu de imagine, pentru care nici măcar nu mimează că ar încerca un autentic consens și pact politic, deși PNRR se va derula dincolo de 2024. Mai mult decât atât, prin perspectiva deciziilor și acțiunilor președintelui, este un exercițiu de-a dreptul batjocoritor exact pentru partea educată a României.

“România educată” nu înseamnă în primul rând școli moderne și dotate. Au și ele importanța lor mare, desigur, dar nu exclusivă. România educată trebuie să însemne în primul rând viziune și modele. De acolo plecăm.

(…)

Ce a făcut dl Iohannis pentru a combate aceste modele toxice de hoți sau suspecți de hoție ajunși la vârful diferitelor ierarhii? Nimic, dimpotrivă i-a promovat în continuare sau măcar i-a tolerat pentru că i-au fost în diferite forme utili.

Să ne amintim și că dl Iohannis însuși a semnat desemnarea în funcția de premier a dnei Dăncilă.

În aceste condiții, România educată a dlui Iohannis este doar o batjocură, una dintre multele forme fără fond ale mandatului inutil și mediocru, până acum, al domniei sale.”, scrie Ioana Ene Dogioiu.