Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a dat un semnal clar Parlamentului. În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate luni, în contextul deciziei adoptate de Comisia de la Veneţia, liderul USR-PLUS a transmis că se aşteaptă ca săptămâna aceasta, sau cel mai târziu săptămâna viitoare, Senatul să se întrunească şi să pună pe ordinea de zi desfiinţarea Secţiei Speciale.

Am primit veşti bune de la Veneţia. Comisia de la Veneţia a emis avizul favorabil – este foarte clar acest lucru – desfiinţării SIIJ

„Am primit veşti bune de la Veneţia. Comisia de la Veneţia a emis avizul favorabil – este foarte clar acest lucru – desfiinţării SIIJ. Este un aviz favorabil mult aşteptat. Aşa cum ştiţi, am sesizat Comisia de la Veneţia pentru că, în Parlament, proiectul Guvernului a întâmpinat anumite dificultăţi şi au existat anumite discuţii contradictorii. Ştiţi foarte bine, la Camera Deputaţilor au fost introduse nişte amendamente suplimentare, o imunitate suplimentară pentru magistraţi, care a trezit critici şi din partea unei părţi a Magistraturii şi din partea societăţii civile. De aceea am considerat necesar a clarifica aceste chestiuni prin scrisoarea pe care am adresat-o Comisiei de la Veneţia. Şi astăzi a sosit această scrisoare”, a declarat Stelian Ion.

Dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, „dacă am fi adoptat această lege fără garanţii suplimentare şi fără alte discuţii, până la această oră Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ar fi fost istorie”.

Ministrul Justiţiei a explicat că, dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, „dacă am fi adoptat această lege fără garanţii suplimentare şi fără alte discuţii, până la această oră Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ar fi fost istorie”.

„Însă e foarte important pentru mine ca, odată cu desfiinţarea Secţiei, să nu se creeze alte impedimente în actul de justiţie, să nu se creeze instituţii care să provoace blocaje în actul de justiţie. Ca atare, astăzi, Comisia de la Veneţia ne-a spus, pe scurt, câteva lucruri importante. În primul rând, pentru cei care se străduiau din răsputeri să salveze această secţie, să aducă argumente în sensul că ea ar trebui ajutată şi nu desfiinţată, să spună în continuare că Guvernul ar trebui să sprijine această activitate din cadrul secţiei prin măsuri, este foarte clar ce ne spune Comisia de la Veneţia. Comisia felicită autorităţile româneşti pentru această iniţiativă de desfiinţare a SIIJ. De altfel, Comisia de la Veneţia a criticat de la bun început înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie în mod argumentat, însă toate acele argumente au fost ignorate de decidenţii de la momentul respectiv, din 2018. Iată, acum, nu mai avem motive de reţinere. Secţia trebuie desfiinţată”, a adăugat Stelian Ion.

În ceea ce priveşte aşa-zisa necesitate de garanţii pentru magistraţi, ministrul Justiţiei a subliniat că răspunsul Comisiei de la Veneţia este foarte clar: amendamentele adoptate la presiunea UDMR trebuie eliminate.

Alte chestiuni care au fost ridicate între timp, şi anume, este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi?

„Alte chestiuni care au fost ridicate între timp, şi anume, este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Aceste chestiuni au fost la rândul lor analizate şi răspunsul dat de Comisie este unul foarte clar: amendamentele introduse în Camera Deputaţilor, aşa-zisele garanţii, reprezintă, în esenţă, în realitate, nişte imunităţi care, dimpotrivă, nu ar face decât să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiţie, nu ar face decât să creeze dubii cu privire la independenţa magistraţilor. Deci, aceste garanţii suplimentare sunt criticate în mod foarte clar de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea acestor imunităţi. Aş sublinia faptul că în aviz se analizează inclusiv avizul pe care l-a dat CSM-ul pentru desfiinţarea secţiei şi este criticat într-un fel acest aviz pentru că CSM-ul a confundat, citând o opinie anterioară a Comisiei de la Veneţia, anumite lucruri şi a interpretat acel aviz din 2018 ca fiind unul care ar impune anumite garanţii. Când el de fapt viza cu totul altceva. Acel aviz din 2018 al Comisiei de la Veneţia recomandă respectarea principiului specializării procurorilor. Spunea atunci avizul că este nevoie de procurori specializaţi care să fie implicaţi în aceste activităţi”, a precizat Stelian Ion.

Ministrul consideră că este foarte clar – şi rezultă acest lucru neechivoc din avizul Comisiei de la Veneţia – că trebuie refăcută competenţa DNA.

„De fapt, Comisia de la Veneţia felicită şi salută refacerea competenţei DNA, DIICOT şi a celorlalte unităţi de parchet. O chestiune iarăşi discutată în perioada trecută. Ce facem cu dosarele de la SIIJ? E foarte simplu: se restabileşte situaţia anterioară. Este argumentată această soluţie şi este o chestiune pe care Comisia de la Veneţia pune accent în concluziile şi în cuprinsul avizului său. Refacerea competenţei structurilor specializate, inclusiv a DNA, este o chestiune foarte importantă. De asemenea, un alt aspect care este lămurit. Din analiza Comisiei de la Veneţia, făcută asupra deciziilor CCR, asupra deciziei CJUE dată pe acest aspect, rezultă foarte clar un lucru: cum Parlamentul a înfiinţat această secţie, el o şi poate desfiinţa. Deci cei care au reţineri cum că, dacă s-ar propune doar desfiinţarea SIIJ cu restabilirea situaţiei anterioare dinainte de adoptarea legilor Iordache, acest lucru nu poate fi neconstituţional, pentru că însăşi Curtea Constituţională spune că Parlamentul este cel care este în măsură să vină cu propuneri legislative. Iar Comisia de la Veneţia confirmă încă o dată acest lucru, deci revine Parlamentului acest rol foarte important de politică în privinţa administrării justiţiei”, a afirmat Stelian Ion.

Liderul USR-PLUS cere întrunirea Parlamentului într-o sesiune extraordinară pentru a rezolva problema SIIJ.

„Şi atunci, având toate aceste chestiuni lămurite, iată acum, după totuşi destul de multe luni de la momentul când poate ar fi trebuit deja să fi avut desfiinţată Secţia, acum deja Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară fără nicio grijă, pentru că are soluţiile corecte propuse de Guvern. Şi vreau să îi mulţumesc premierului Florin Cîţu pentru sprijinul faţă de acest proiect. De altfel, în programul de guvernare este prima măsură de la capitolul justiţie, măsurile pe termen scurt, care ar fi trebuit luată. Aşa cum spuneam, proiectul a fost blocat în Parlament. Varianta corectă ar fi cea propusă de Guvern şi acesta este mesajul pe care îl voi duce în coaliţie, miercuri.

Am stabilit la o întâlnire anterioară, în cadrul coaliţiei, că se va propune o sesiune extraordinară pentru a rezolva această problemă, pentru a desfiinţa SIIJ, în maximum două săptămăni de la primirea avizului. Iată azi am primit avizul. Dacă nu săptămâna asta, săptămâna viitoare deja ar fi de aşteptat o sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ. Sunt chestiuni importante. Vor fi analizate, desigur, în zilele următoare, toate paragrafele acestui aviz care are nu mai puţin de 14 pagini, dar toate argumentele sunt în sensul pe care l-am arătat mai devreme. Le solicit aşadar colegilor senatori să ia degrabă, aş spune, în discuţie acest proiect, să dea raport în Comisia Juridică şi, mai departe, să se dea un vot final în cadrul Senatului”, a transmis Stelian Ion.

Reporter S-au pierdut câteva luni pentru a se ajunge la o formulă de compromis vizând desfiinţarea SIIJ, formulă care a fost inacceptabilă de către Comisia de la Veneţia. Ce vă face să credeţi că acum, în Senat, UDMR va fi de acord cu formula propusă de Guvern? Ne aşteptăm la noi negocieri pentru o nouă formulă, pentru un nou compromis sau cum îi veţi convinge?

Stelian IonAşa cum vă spuneam, miercuri voi merge în coaliţie cu acest aviz. Îl voi trimite tuturor colegilor. De fapt, el este public, este publicat pe site şi poate verificat. Dar e bine ca reprezentanţii coaliţiei să aibă cunoştinţă de acest aviz. Până la urmă, acesta este şi motivul pentru care am solicitat avizul, pentru a avea un sprijin în acest discuţii. Nu văd absolut niciun motiv pentru ca proiectul Guvernului să nu fie acceptat în aceste condiţii. Iată, de când a fost propus acel proiect, s-a pronunţat şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, avem şi acest aviz. 

Deci avem argumente foarte importante, suplimentare. Eu mă aştept, din partea colegilor de coaliţie, să îşi respecte cuvântul dat şi să respecte programul de guvernare pe care l-am votat cu toţii în Parlament, în care scrie negru pe alb “desfiinţarea SIIJ”, scrie negru pe alb „refacerea competenţelor DNA şi, bineînţeles, a celorlalte structuri”, pentru că aceste dosare de la SIIJ vor merge nu doar către DNA, vor merge către toate celelalte structuri de parchet după competenţa lor: către DIICOT, către Parchetul General, către parchetele de pe lângă Curţile de Apel. Deci lucrurile acestea sunt clar stabilite în programul de guvernare şi acesta este mesajul cu care voi merge în coaliţie. Vom vedea care va fi răspunsul celorlalţi colegi, însă eu am aşteptarea că va fi un răspuns pozitiv. 

Altfel, nu este o problemă doar a ministrului Justiţiei, pentru că lumea priveşte cu mari aşteptări în primul rând din partea Ministerului Justiţiei şi a ministrului Justiţiei să se refacă legile, să se repare stricăciunile din trecut şi să se modernizeze justiţia. Nu este doar rolul şi atributul unui ministru, este rolul Guvernului şi al Parlamentului. Aşa încât, nu doar ministrul ar avea o problemă cu această tergiversare, ci întreaga coaliţie ar putea avea o problemă. Mai ales că, în cadrul MCV, s-a subliniat necesitatea desfiinţării SIIJ. Şi, până nu facem aceşti paşi concreţi, foarte fermi, este puţin probabil că se va ridica foarte curând acest mecanism.

Reamintim că, în documentul adoptat sâmbătă, Comisia de la Veneţia recomandă în mod explicit desfiinţarea SIIJ, acesta fiind catalogat drept „un prim pas urgent” către o reformă mai largă a sistemului judiciar.