Inițial Florin Talpan a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, într-unul dintre numeroasele procese pe care i le-a intentat lui Gigi Becali. Numai că Gigi Gigi Becali a făcut recursm iar procesul a ajuns din nou la instanța supremă. 

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit pentru 6 octombrie judecarea recursului declarat de reclamantul Talpan Florin-Costel împotriva deciziei nr. 907/A din 07 septembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă în procesul inițiat contra omului de afaceri George (Gigi) Becali.

Florin Talpan, ofițer de justiție în cadrul Ministerului Apărării Naționale, reprezentând Clubul Sportiv al Armatei “Steaua București”, a solicitat judecătorilor obligarea pârâtului Gigi Becali la plata sumei de 1.000.000 euro,cu titlu de despăgubiri pentru daune morale.

Pentru că l-a numit ”nebun şi lacom”, Gigi Becali trebuie să plătească despăgubiri morale

Printre jignirile la adresa juristului de la Steaua pe parcursul a mai multor emisiuni televizate, difuzate în toamna anului 2015, se numără:  ”nu e în apele lui… ”, ” nebun și lacom ” (referiri la starea mentală), “ habar nu are de nicio lege, nu știe de capul lui nimic ”, n-a făcut nimic în viața vieții lui ”, ” în viața lui n-a pus o cărămidă, nimic… ” (referire la competența profesională), ” încearcă un fel de mineriadă pentru Steaua ” (referire la un eveniment istoric nefericit, marcat de violență și manipulare, cu conotații extrem de negative pentru cei cărora le e atribuit prin comparație), ” mergeți și stați la șprițuri pe instituții de stat, că nimica nu faceți ” (referire improprie pentru un cadru militar), ”mârțoagă” (apelativ jignitor).

Sentinţa prin care Gigi Becali e obligat să-i dea 5.000 de euro lu Florin Talpan

Curtea de apel a decis că 3.000 de euro este prea puţin, însă un milion de euro, cât cerea Talpan, este mult prea mult.

Reamintim că procesul a debutat în aprilie 2016 la Tribunalul București, care a dispus plata a 3.000 de euro, apoi a ajuns la Curtea de Apel București, care a ridicat cuantumul despăgubirilor la 30.000 de euro. Gigi Becali a atacat soluția, iar procesul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a casat decizia și a trimis cauza spre rejudecare aceleiași instanțe de apel. În decembrie 2020, judecătorii Curții de Apel București au dispus majorarea cuantumului despăgubirilor, stabilind suma de 5.000 (cinci mii) euro.

Și această soluție a fost atacată de avocații lui Gigi Becali, iar procesul a ajuns din nou la instanța supremă

”Reevaluand prin prisma caracterului repetitiv al declaraţiilor pârâtului, a faptului ca prin natura profesiei de militar reclamantul are un simţ al onoarei si reputaţiei mult mai crescut decât al unei persoane medii, precum şi prin prisma practicii judiciare inclusiv la nivel european, suma de 3.000 de euro nu satisface principiul reparării integrale a prejudiciului de imagine suferit de reclamant.

În mod evident, suma pretinsa prin cererea de chemare în judecata (n.r. un milion de euro) reprezinta o suma exagerată, asemenea despăgubiri fiind acordate pentru fapte mult mai grave sau care aduc atingere unor altfel de drepturi fundamentale ale omului.

Curtea va aprecia ca majorarea la suma de 5000 de euro corespunde unor criterii decente, nu conduce la o îmbogatire disproporţionată cu fapta apelantului, reprezinta o sanctiune suficienta a comportamentului apelantului”, se arată în motivarea sentinţei