Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit, joi seară la B1 Tv, despre conflictele juridice care există în Sectorul 1 din București și în alte localități din țară, între autoritățile locale și companiile de salubrizare. Tanczos a afirmat că, potrivit legii, oricât de amplu ar fi conflictul contractual, gunoiul trebuie strâns de pe străzi.

Ministrul consideră că situația din București e cu atât mai gravă cu cât primăriile de aici nu au făcut de foarte mulți ani investiții în capacitățile de sortare și depozitare a deșeurilor, iar acum „sunt la mâna unor companii private”.

„Vă spun sincer, câteodată nu înțeleg autoritățile locale. Responsabilitatea gestionării deșeurilor e un dintre cele mai complexe și mari responsabilități la autoritatea publică local. Cu așa ceva nu e de joacă”, a declarat Tanczos Barna.

„În același timp, din păcate, sunt unele companii care au avut puterea de monopol și din aceste situații s-au generat conflicte nu doar în București și în Târgu Mureș și alte localități. Din această ceartă juridică și conflict instituțional se ajunge la tone de deșeuri pe stradă”, a afirmat ministrul Mediului.

„Garda de Mediu ia poziții, a fost în control, a dat amenzi de sute de mii de lei, dar nu va putea să strângă gunoiul”, a mai completat Tanczos, joi seara la B1 TV.

Acesta a precizat că prefectura poate declara stare de alertă: „Garda de Mediu poate să trimită rapoartele de control și constatare a situației la Prefectură și Prefectura să ia decizia”.

„Aici problema cea mai mare e că în această perioadă de conflict juridic, contractual legea spune foarte clar: nu ai voie să lași gunoiul pe stradă tu primărie, tu companie de salubritate mergeți în instanță, rezolvați-vă problemele acolo pe sume, pe plăți, pe facturi, dar deșeurile, gunoaiele trebuie să fie ridicate. Acest lucru nu s-a făcut câteva zile, apoi am constatat că firma s-a întors și a început să colecteze”, a subliniat ministrul.

„Aici, Bucureștiul va trebui să ia o decizie în cel mai scurt timp cu privire la planul, strategia, capacitatea de sortare, depozitare și organizare unitară a colectării deșeurilor”, a spus Tanczos Barna .