Liviu Dragnea va afla astăzi dacă va fi eliberat din penitenciarul Rahova, la fix doi ani de când a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Tribunalul București a dezbătut cererea lui de eliberare condiționată și a anunțat că va lua o decizie în 27 mai.

Fostul lider al PSD este în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare. Potrivit contestației DNA, Liviu Dragnea nu ar trebui să fie eliberat deoarece „nu a reușit să demonstreze că pe parcursul perioadei de timp executate și-a îndreptat atitudinea către normele de conviețuire socială și ordinea de drept”, arată procurorii DNA .

Instanța de judecată apreciază că perioada de timp executată nu a fost suficientă pentru ca persoana condamnată să-și însușească, în totalitate scopul preventiv și educativ al pedepsei, astfel ca în viitor să nu mai comită și alte fapte de natură penală, respingând cererea de eliberare condiționată fixează un termen de maxim un an în care condamnatul să-și intensifice eforturile în ceea ce privește formarea unei atitudini de respect față de valorile sociale și ordinea de drept, potrivit documentului DNA.

Totodată, „instanța a mai apreciat că scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea patentului. Astfel, raportat la funcția de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetățean trebuie să fie conștient de consecințele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale”.

”Nu și-a îndrept atitudinea față de ordinea de drept”

Un alt motiv pentru care procurorii DNA consideră că Liviu Dragnea nu trebuie eliberat din penitenciar este interviul pe care acesta l-a acordat anul trecut fostei sale consiliere, prin Skype. Potrivit acestora, interviul lui Dragnea din penitenciar este rezultatul unor „imixtiuni politice”.

Nu a reușit în perioada petrecută în detenție să-și îndrepte atitudinea față de ordinea de drept, trebuie observat că acesta nu și-a asumat în niciun fel hotărârea de condamnare (la pedeapsa închisorii cu executare) apreciind că acasta este rezultatul unor imixtituni politice(în cursul interviului acordant anul trecut pentru care petentul a fost și sancționat),argumentează procurorii DNA.

Liviu Dragnea muncește la spălătorie

Fostul lider social-democrat a muncit aproape 130 de zile în penintenciar. În perioada iunie 2019-iunie 2020, Dragnea a lucrat la garajul penitenciarului și din februarie 2021 muncește la spălătorie.

În 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a respins, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

În motivarea deciziei, magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 spune că Liviu Dragnea îndeplineşte fracţia de 2/3 din pedeapsă, necesară pentru a fi eliberat condiţionat, însă instanţa nu este convinsă că el a dat dovezi temeinice de îndreptare.