dispărut medicul rus care, în august 2020, l-a tratat la spitalul din Omsk pe Alexei Navalnîi, după ce acesta a fost otrăvit cu Noviciok. Anunțul a fost făcut de poliția rusă, citată de Reuters.Doctorul Alexander Murahovski a fost văzut vineri intrând într-o pădure cu un vehicul de teren, iar de atunci nimeni nu mai știe nimic de el.

Murahovski era șeful secției de terapie intensivă la spitalul din Omsk atunci când, pe 20 august, Navalnîi a fost otrăvit de agenți FSB (fostul KGB). Opozantului lui Putin i s-a făcut rău în avion. Aeronava, care venea de la Tomsk (estul Siberiei) și se îndreptpre Moscova, a aterizat de urgență Omsk (vestul Siberiei), iar Navalnîi a fost preluat de pe pistă de o ambulanță, fiind dus urgent la spitalul din localitate. Murahovski s-a ocupat personal de el, reușind să-i salveze viața și să-l mențină stabil, chiar dacă în stare critică.

Noviciok, substanța preferată a regimului lui Putin în lichidarea persoanelor indezirabile.

Ulterior, familia lui Navalnîi, susținută de presiunile diplomatice ale Occidentului, a reușit să-l transfere pe dizident la o clinică din Berlin. Germanii l-au recuperat și, în același timp, au făcut analize complexe, la mai multe laboratoare independente, care au confirmat că Navalnîi fusese otrăvit cu Noviciok, substanța preferată a regimului lui Putin în lichidarea persoanelor indezirabile.

După ce s-a recuperat fizic, Navalnîi a ignorat sfaturile apropiaților și s-a întors în Rusia. A fost arestat imediat de oamenii lui Putin și trimis într-o colonie penitenciară, acuzat într-un dosar de fraudă care data din 2014 și care fusese ținut la naftalină până acum de regimul actualului președinte rus.

Între timp, Alexander Murahovski a ajuns ministru al Sănătății în regiunea siberiană unde activa. Vineri, doctorul a plecat cu o mașină de teren de la o cabană de vânătoare dintr-o pădure. De atunci, nimeni nu mai știe nimic de el.

Au fost mobilizate elicoptere și drone, iar la sol acționează serviciile de urgență și voluntarii.