Paul Iova, cel supranumit “Regele maneliștilor”, se află într-o situație grea. A fost condamnat la 11 ani și 6 luni de închisoare pentru săvârşirea a numeroase infracţiuni, printre care şantaj, înşelăciune şi tâlhărie calificată.

În iunie 2017, zece persoane din gruparea condusă de Paul Iova au fost arestate după ce, la percheziţii, procurorii au găsit bani, arme, dar şi echipamente tactice specifice forţelor de intervenţie. În primă instanţă, a primit 7 ani de închisoare, dar procurorii DIICOT au făcut apel.

Recent, a venit și decizia, una care nu îi dă motive de satisfacție lui Paul Iova, alias Ion Petrișor. “Regele maneliștilor” a primit o condamnare dură după ce a constituit un grup infracţional organizat. Nici complicii lui nu au scăpat. Sentința penală apelată a fost desființată și, după rejudecarea în fond, s-a ajuns la o nouă decizie.

Iova și complicii, sentințe grele

Iată care sunt pedepsele primite de „Lotul Iova”, cu mențiunea că unul dintre inculpați a murit între timp:

  1. Iova Paul – 7 ani, 5 luni şi 1.479 zile închisoare = 11 ani și 6 luni.
  2. Iova Aurel – 7 ani şi 8 luni închisoare.
  3. Filipescu Alexandru Ionuţ – 3 ani şi 10 luni închisoare.
  4. Iova Gabriela – 3 ani închisoare cu suspendare.
  5. Dumitrescu Cristian Marius – a decedat
  6. Cozianu Grafi Lucian – 1 an, 6 luni şi 417 zile închisoare.
  7. Revocă liberarea condiționată dispusă față de inculpatul Balcan Marian – 5 ani, 8 luni închisoare şi 1.128 zile închisoare.
  8. Tănase Cristian – 1 an, 6 luni şi 751 zile închisoare. 

Ce au constatat procurorii

Procurorii au dovedit că membrii grupării au comis o paletă largă de infracţiuni, recurgând, de fiecare dată, la o cunoaştere temeinică atât a viitoarelor victime, prin acţiuni concertate de documentare, desfăşurate cu o logistică ce includea mijloace de supraveghere tehnică şi alte echipamente aflate, în mod curent, în dotarea trupelor speciale de intervenţie (cătuşe, replici ale unor arme, insigne inscripţionate “Poliţia”, cagule, aparate electroşoc).

O parte a infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor au fost comise prin acte de violenţă fizică şi psihică exercitate împotriva unor persoane incapabile să reclame aceste agresiuni întrucât, fiind implicate la rândul lor în activităţi ilicite, nu îndrăzneau să solicite protecţia organelor judiciare, aspect speculat de inculpaţi.

În baza unei minuţioase organizări în plan logistic, deţinând un veritabil arsenal de bunuri aflate în mod uzual în dotarea organelor de anchetă, maeştri în arta disimulării şi buni cunoscători ai unor metode şi tehnici de intervenţie specifice poliţiei, inculpaţii nu au ezitat să-şi decline, în mod fals, astfel de calităţi oficiale”, au precizat procurorii.

În iunie 2017, magistraţii au dispus arestarea a 10 persoane, alte şase fiind cercetate, la momentul respectiv, sub control judiciar. Prejudiciul estimat se ridica la 150.000 de euro.