Celebrul procuror Lucian Papici, cel care a anchetat nume grele în dosarele de corupție din România, printre care Adrian Năstase, Liviu Dragnea și Gigi Becali, se pensionează.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii  a înaintat, marți, către președintele Klaus Iohannis propunerea privind eliberarea sa din funcție.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, începând cu data de 18.06.2021, a domnului PAPICI LUCIAN GHEORGHE, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se arată în comunicat.


Cine este celebrul Lucian Papici

Procurorul Lucian Papici, după mai bine de un deceniu de activitate la vârful DNA, s-a întors în anul 2015 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, conform unei decizii luate, la solicitarea acestuia, în Consiliul Superior al Magistraturii.

Papici a avut două mandate de şef al Secţiei I de combatere a corupţiei din DNA. În noiembrie 2013, Secţia pentru procurori a CSM a hotărât numirea lui Lucian Papici la conducerea Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA, pe o perioadă de trei ani de zile.

Dosarele din ”palmaresul” lui Lucian Papici

Procurorul Lucian Papici a lucrat de-a lungul timpului, în mai multe dosare celebre instrumentate de către DNA, printre care și cel al Referendumul pentru demiterea președintelui României din 2012. În urma acestui dosar, fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a primit o condamnare cu suspendare deoarece a “incitat” alegătorii să iasă la urne.

Alte dosare improtante din portofoliul lui Papici

  •  dosarul „Trofeul calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare cu executare,
  • dosarul „Caltaboşul”, în care fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remeş a fost condamnat la închisoare cu executare
  • dosarul „Valiza”, în care deputatul PNL Gigi Becali a fost condamnat la închisoare cu executare
  • dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare,
  • dosarul „Fraude la referendum”, în care preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată
  • dosarul „2 Mai”, în care fostul ministru al tineretului Monica Iacob Ridzi, de asemenea, a fost trimisă în judecată