România se apropie de un an în care se află sub dominația virusului SARS COV-2. Nimic nu mai este la fel, ba chiar senzația este că toate restricțiile și obligațiile au devenit parte din viața de zi, cu zi a românilor. De departe, obligația de a purta mască de protecție este măsura de care se lovesc toți românii. Purtarea măștii de protecție nu mai este procesată ca fiind o obligativitate și este privită, în mod absolut normal și logic, ca o măsură esențială de protecție.


Drama românilor: 1 pâine vs 1 mască. Ce alegem?!


Mai trist, decât starea degradată din punct de vedere psihologic a românilor, este că din această măsură care salvează vieți, se profită. Se profită de români și dacă putea fi mai degradant, se profită de românii din mediile cele mai modeste, români care se zbat la limita sărăciei. Este recomandat ca o mască să nu fie purtată mai mult de 3 ore. Românii, inventivi, au ignorat informația venită de la instituțiile publice avizat și au început chair să spele măștile de unică folosință. Motivul? Nu toată lumea își permite să își rupă de la gută o pâine, în favoarea unei măști. Astfel, s-a ajuns ca în pătura defavorizată a societății, un român să aleagă între sănătatea sa și a se hrăni pe el sau pe familia sa.
INCREDIBIL! Înainte de pandemie, 0.10 lei, acum, 1.5 lei. De 150 de ori mai mult.


Înainte de a începe pandemia de Coronavirus în România, o mască în trei straturi costa 0,10 bani. În acest moment, o mască de acest fel este vândută în cel mai bun caz cu 1 leu, în foarte puține locuri se mai găsește la un leu, iar prețurile urcă până la 1.50 lei, sau chiar 2 lei. Într-adevăr, anul trecut întreaga omenire a trecut printr-o criză de măști și prețurile au explodat în urma lipsei acestora de pe piață. Cu timpul, piața s-a așezat și s-a creat u nechilibru între cerere-ofertă. Însă echilibru la rămas doar la acest nivel, pentru că prețul unei măști chirurgicale nu a mai revenit la prețul din urmă cu un an, de 0,10-0,30 lei. Cine suferă în urma acestui fenomen? Oamenii muncii, oamenii cu nivel mic, sub-mediu chiar, plus cei cu venit mediu, de asemenea.
Adaos comercial de 1000%!
Cine câștigă? Instituțiile, în speță farmaciile prezente pe piața din România sau oamenii de casă ai guvernanților. Aceștia profită de obligativitatea românilor de a purta mască zi de zi și de teama de a nu lua virusul, pentru ei sau pentru cei apropiați. Un șantaj grotesc din partea farmaciilor mari și a marilor maagzine, hipermarchet-uri care comercializează măști. Măști care la bază nu total neconforme cu normele în vigoare și vin la prețuri exorbitante. Este cunoscut faptul că farmaciile și hipermarcheturile achiziționează o mască la preț de 0.15 lei sau maxim 0.20, pentru a le pune spre vânzare către români cu un adaos comercial de 800 % sau chair până la 1000 %.

Români, condamnați la moarte de către români.

Este cunoscut războiul firmelor străine cu economia țării și cu subjugarea angajaților români, însă, în cazul prezentat este vorba de firme românești cu români în funcții cu putere de decizie care pur si simplu nu empatizează cu drama conaționalilor. La adăpostul legilor economiei de piață, lipsește total umanitatea pentru profituri uriașe. Un alt aspect este reprezentat de producătorii români de măști care au fost sufocați de practicile farmaciilor și a hipermarcheturilor care au în ofertă măști. Vin către români cu oferte fictive și calcă în picioare antrepenorii români. Schema este simplă. Măștile sunt achiziționate în predilecție din China la prețuri ccare încep de la 0.10 lei. Măștile nu sunt verificate la sânge din pucnt de vedere al calității, profitul fiind singura lege de căpătâi. Unde mai punem, că românul când cumpără o mască, două, trei, câte își permite, intră în farmacie, respectiv hipermarchet, purtând mască. De bun simț, ca și gest de PR , ar putea să pună zilnic la dispoziție un numă de măști, nu doar gândindu-se la cumpărători, dar și la sănătatea lor.