Închis pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu – al cărei trup nu a fost găsit nici până în ziua de azi – Cristian Cioacă ar putea respira, anul acesta, aerul libertății.

Cristian Cioacă, aproape de libertate după doar 7 ani de închisoare.

Condamnarea de 15,8 ani s-a ”topit”, perfect legal, sub toate beneficiile primite de fostul polițist în închisoare. La Penitenciarul Colibași, unde e închis, are o fișă bună: comportament exemplar, participarea la tot felul de activități, unele chiar din postura de ”profesor” pentru pușcăriași. Compensații la care se adaugă și zilele de arest preventiv. Așa că lui Cioacănu i-a mai rămas decât să ceară eliberarea condiționată și să aștepte clemență din partea magistraților argeșeni.

Emilia Ghinescu, mama Elodiei, vede totul ca o pe o uriașă nedreptate: ”El își va reface viața, iar fata mea e moartă de mâna lui. Măcar să-și fi ispășit toată condamnarea”, ne-a transmis femeia.

Cazul Elodia, o nebunie națională. Cioacă, studiat de psihologi

Dispariția Elodiei, în noaptea de 29/30 august 2007 – caz ce oricând poate fi material didactic pentru viitorii judiciariști – a ținut ani de-a rândul cu sufletul la gură o țară întreagă. Nu trecea o măcar o zi fără ca în spațiul public să nu fie lansate ipoteze bazate pe diverse mărturii care o plasau pe Elodia vie, în cine-știe-ce locuri. Sau care dădeau ca variantă sigură moartea ei, susținută de existența locului unde ar fi îngropată. A fost, putem spune fără teama de a greși, o nebunie națională.

Chiar dacă nu a existat vreodată un cadavru care să-l incrimineze și chiar dacă nu a recunoscut niciodată acuzațiile aduse, fostul polițist a fost totuși plasat în postura de criminal. Un personaj care parcă se juca cu mințile tuturor. Căruia specialiști în psihologie i-au analizat comportamentul afișat în aparițiile publice.

Cioacă a fost totuși condamnat la jumătatea lunii iunie a anului 2014. Dar nu pentru crimă, ci pentru lovituri cauzatoare de moarte și profanare de cadavre. Acuzații la care s-a adăugat o alta, informatică: violarea corespondenței electronice a Elodiei Ghinescu. Când a tras linie, fostul polițist a văzut că are de stat după gratii 22 de ani. Dar la apel, magistrații din Pitești i-au mai ”subțiat” necazul și i-au lăsat o condamnare de 15,8 ani.

Regulamentul aplicat condamnaților spune că fostul polițist ar trebui să stea după gratii 11,9 ani, ceea ce ar însemna o posibilă liberare în 2025. Însă, apărătorul familiei Ghinescu spune că această eliberare condiționată s-ar putea consuma mult mai repede, chiar anul acesta. Și asta pentru că Cioacă a obținut multe beneficii în pușcărie, din postura de deținut model.

Cristian Cioacă, aproape de libertate. Un deținut model și ”profesor” pentru pușcăriași

”Din informațiile mele, Cristian Cioacă încearcă să creeze aparențele unui deținut model sperând astfel să obțină o liberare condiționată. A muncit, a participat la diverse activități și cursuri. Ba chiar a fost un fel de profesor pentru deținuții cărora le-a predat anumite cursuri. Toate acestea sunt beneficii care produc zile ce se scad din pedeapsa inițială. La aceste avantaje perfect legale se mai adaugă și zilele de arest preventiv.

După estimările noastre, Cioacă ar putea face anul acesta cerere de eliberare condiționată în funcție de zilele considerate ca fiind executate în urma activităților desfășurate în detenție. Și are mari șanse să iasă atâta vreme cât cererea îi va fi judecată de magistrații argeșeni. Aceeași care la contopirea faptelor (n.r. lovituri cauzatoare de moarte, profanare de cadavre și violarea corespondenței electronice) i-au eliminat un spor de pedeapsă. De ce? Instanța ar fi trebuit să aibă în vedere persoana lui Cioacă. Infracțiunile pentru care a fost condamnat și urmările acestora…De aceea nu am încredere în această instanță care cred că îl va avantaja”, ne-a declarat Crina Radu, avocata familiei Ghinescu., .

”Să fie liber după câțiva ani? Asta e dreptate?”

Emilia Ghinescu, mama Elodiei, spune că posibila eliberare a lui Cioacă înainte ca acesta să ispășească măcar cei 11,9 ani, adică fracția de trei sferturi ”regulamentară” din pedeapsă, este o nedreptate uriașă. Femeia, care nu încetează să creadă ca fostul polițist i-a ucis fata în casa lor din Brașov, chiar în dormitorul conjugal, nu se poate împăca cu ideea că Cioacă va fi liber și își va putea reface viața, chiar și la 50 de ani.

”El a omorât un om și iese, o să fie liber. O să-și refacă viața se întoarce la copilul lor, iar fata mea e moartă. Cine știe unde o fi aruncat-o, unde i-a putrezit trupul fetei mele care nici mormânt nu are. Mergem la o groapă și punem flori acolo unde nu e corpul ei, ci doar al tatălui ei care a murit de inimă rea. E doar o piatră funerară pe care scrie numele ei. Dar ea, fata mea, nu e acolo. El știe unde e, că el a omorât-o. Și acum să fie liber după câțiva ani? Asta e dreptate?”, ne-a transmis Emilia Ghinescu, mama Elodiei.

Fostul polițist se ocupă de pachetele deținuților. Cristian Cioacă, aproape de libertate

Din informațiile obținute de Evenimentul zilei, viața după gratii a lui Cristian Cioacă – un fel de lider local – pare să fie una destul de relaxată. Fostul polițist ar împărți celula cu un singur coleg de suferință. Iar una dintre misiunile lui ar fi aceea să ducă celorlalți pușcăriași pachetele primite de aceștia de la familii. Un fel de curier intern care preia de la garideni și mai apoi distribuie hainele, mâncarea sau diferitele obiecte ce trec de controlul standard de la vorbitor.

Băiatul lui Cioacă, în grija surori lui Cioacă, cu nume schimbat

Fiul său, Patrick, are acum 14 ani și nu mai poartă numele de familie al părinților săi, ci cel de familie, după căsătorie, al mătușii sale, sora lui Cioacă. De când tată lui a fost închis, băiatul este în grija surorii fostului polițist care, nu de puține ori, l-a dus pe adolescent la închisoare să-și vadă tatăl.

”Copilul, ca unic moștenitor al Elodiei, trebuie să primească de la Cioacă, adică de la tatăl lui, despăgubiri morale stabilite de instanță în valoare de 200.000 de euro. Dar cum sora lui Cioacă este tutorele copilului, cine să facă vreun demers în acest sens? Ar trebui ca sora lui Cioacă să-și dea în judecată fratele. Ceea ce nu face. E vorba de interese contrare. Am încercat să înlocuim curatorul (n.r. pe sora lui Cioacă), dar Judecătoria Pitești a respins și copilul a rămas tot sub tutela surorii lui Cioacă”, a adăugat avocatul Crina Radu.