Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi-a publicat pe Facebook, diploma de studii, eliberată de Vienna University of Economics and Business, din Austria, precum şi un atestat privind echivalarea ei cu o diplomă de master în domeniul administrarea afacerilor, specializarea administrarea afacerilor. Gestul acestuia a stârnit semne de întrebare, mai ales că atestatul echivala atât diploma de licență, cât și cea de master.ADVERTISING

Tănase Stamule, fost consilier de stat pe probleme economice în cancelaria lui Ludovic Orban și cadru didactic la Academia de Studii Economice București, susține că oamenii nu au înțeles modul în care Austria oferă diplomele.

„Văd o grămadă de zbateri și dezbateri în jurul diplomei lui Vlad Voiculescu. Deși nu sunt mare fan al lui, atacurile în jurul valididatii diplomei arată o necunoaștere crasă a subiectului.

În Austria și Germania înainte de introducerea sistemului de la Bologna diploma de absolvire se chema “Magister” sau “Diplom”. Asta însemnă în general studii intre 4 și 6 ani iar în România acestea sunt echivalate automat cu licență + master. Și noi aveam licență 4 ani și 1 an studii de aprofundare care azi se echivalează cu master.

Doar începând din 2007 în Austria se merge exclusiv pe sistemul Bologna: 3 ani licență + 2 ani master + 3 ani doctorat. Este firesc să scrie pe diploma lui Voiculescu “Magister” atâta timp cât a început facultatea la începutul anilor 2000. A intrat pe vechiul sistem austriac de diplome.

Ca fost student în Germania și ca decan al Facultatii de Administrarea Afacerilor unde se predă absolut totul în germană la una dintre secții nu pot să nu reacționez la această manipulare care se aruncă în presă.

Vlad Voiculescu ar fi trebuit să știe aceste detalii de diferențe de sistem, mai ales că a tras 10 ani ca să-și termine studiile. Nu înțeleg de ce nu a venit și cu explicația tehnică a titlului diplomei și a lăsat toți neaveniții să își dea cu părerea”, a spus Tănase Stamule.