Digi 24 a anunţat miercuri dimineaţă că în cazul achiziţiilor Unifarm a fost întocmit un nou dosar penal, iar la ora transmiterii acestei ştiri se efectuează 5 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţul Ilfov. 

Încă un dosar penal în achiziţiile Unifarm! 5 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Ilfov. Conform sursei citate, ancheta vizează strict perioada stării de urgenţă din 2020.

La acea vreme, Unifarm a cumpărat 1.200.000 măşti de protecţie şi alte materiale sanitare. În cele din urmă, acestea au fost retrase din spitale după ce medicii au acuzat că nu erau conforme.

Încă un dosar penal în achiziţiile Unifarm. 5 percheziţii

În această dimineaţă se efectuează 5 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţul Ilfov, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice.


În prim-plan erau acuzaţiile de abuz în serviciu. În cauză, Adrian Ionelîncheiase un contract pentru importul/distribuţia „măştilor chirurgicale cu trei pliuri”.

Contractul de achiziţii publice avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 de astfel de măşti.

Fostul director general al Unifarm are mai multe dosare penale

Problema fostului şef al Unifarm era că încheiase înţelegerea cu o societate comercială care nu era avizată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România.

Cu privire la acel dosar penal, DNA dispunea punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

La 15 martie, Adrian Eugen Ionel, fără respectarea vreunei proceduri şi cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziţii publice. Contractul ar fi fost în valoare de 4.499.985 lei.

Procurorii DNA au reliefat că la data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de ANM pentru importul/distribuţia „măştilor chirurgicale cu trei pliuri”.

„Ulterior, la doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naţionale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei. Suma reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condiţiile de mai sus.

Până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască. Iar după denunţarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans”, arătau procurorii în rechizitoriu.

Adrian Ionel a prejudiciat Unifarm cu 3.599.988 lei

Astfel, Adrian Ionel ar fi produs un prejudiciu de 3.599.988 lei companiei naţionale, concomitent cu obţinerea unui folos material în acelaşi cuantum pentru societatea respectivă.

Înainte de asta, fostul director general al Unifarm fusese trimis în judecată de DNA într-un alt dosar. Era acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme.

Suma fusese solicitată în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus chinezesc.

Era vorba despre 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.