Distincțiile inventate au fost cumpărate pe bani publici, de la organizații fantomatice din străinătate, sub administrația directorului Sorinel Ciobanu, trimis între timp în judecată de DNA. 

Pe 13 și 15 ianuarie, Presa a publicat o investigație despre cum mai multe companii publice și private din România și-au cumpărat diferite trofee și distincții în valoare de mii de euro de la organizații internaționale obscure, despre care presa internațională scrisese că vând premii de vanitate. Printre achizitorii din bani publici a fost și Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), condusă atunci de Sorinel Ciobanu, desemnat „Managerul anului” și trimis apoi în judecată de DNA.  Compania Națională Aeroporturi București a răspuns solicitării Libertatea, ulterior publicării articolelor, comunicând sumele cheltuite pentru aceste premii. În total, Compania Națională Aeroporturi București a cheltuit 27.500 euro, în 2015 și 2016, pentru aceste premii de vanitate. 7.500 de euro pentru „Managerul Anului” Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) administrează Aeroportul Internațional Henri Coandă și Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu. Statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, are o pondere de 80% în CNAB, 20% dintre acțiuni fiind deținute de Fondul Proprietatea. 


Sorinel Ciobanu a fost director general al Companiei Naționale Aeroporturi București între mai 2014 și iulie 2016. În 1 iulie 2016, Consiliului de Administrație al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti l-a revocat din funcție, „după ce a fost constatată nerealizarea planului de investiţii”. În 2015, Ciobanu a obținut două premii de la European Business Assembly: Managerul Anului, dar și United Europe Award, pentru „contribuția personală la dezvoltarea integrării europene”. Compania Națională Aeroporturi București a luat premiul „Best Enterprise”. „Pentru pentru evenimentul Europe Business Assembly Prestigious International Awards 2015 (Elveția), cheltuielile totale au sumarizat 33.467 lei, incluzând cazare, transport, diurnă și taxă participare. La acest eveniment au participat doi reprezentanți CNAB”, a precizat Compania Naționale Aeroporturi București pentru Libertatea. La cursul mediu anual din 2015, asta înseamnă aproximativ 7.500 euro. European Business Assembly se prezintă ca o organizație internațională prestigioasă, cu sediul în Oxford. În realitate, e afacerea a doi ucraineni, tată și fiu, care vând premii de vanitate contra unor sume de bani, au arătat investigații ale cotidianului britanic The Times sau OCCRP. Alți 8.800 de euro pentru premii de la aceeași organizație Compania Națională Aeroporturi București, tot sub conducerea lui Sorinel Ciobanu, a obținut premii de la European Business Assembly și în anul următor, de data asta în cadrul unei ceremonii în Germania: „Best Enterprise” și „Best Quality Award”. „Pentru evenimentul The Prime Business Destinations Forum 2016 (Germania), cheltuielile totale au sumarizat  39.650 lei, incluzând cazare, transport, diurnă și taxă participare. La acest eveniment au participat doi reprezentanți CNAB”, a comunicat CNAB. La cursul mediu anual din 2016, înseamnă aproximativ 8.800 euro. 
Pe site-ul evenimentului, apare și un testimonial al Ancăi-Gabriela Petrescu, angajață CNAB, între testimonialul unui manager din India și al unui manager de club din Emiratele Arabe Unite. „Vă mulțumim pentru acest lucru și pentru oportunitatea de a lua legătura cu atât de mulți oameni importanți! Activitatea a fost foarte drăguță, bine organizată, atmosfera a fost excelentă și ne-am distrat de minune! Sper să vă revăd curand. Vă doresc toate cele bune și mult succes în munca dvs!”, a scris angajata CNAB. Premiat în Las Vegas: 11.160 de euro În 2015, fostul director general Sorinel Ciobanu s-a deplasat la Las Vegas pentru a primi premiul „World Leader Businessperson” de la o organizație numită World Confederation of Businesses (Worldcob).  „Pentru evenimentul The Bizz Americas 2015 (Las Vegas), cheltuielile au sumarizat 49.569 lei, incluzând cazare, transport, diurnă și taxă participare.  La acest eveniment au participat doi reprezentanți CNAB”, a precizat CNAB pentru Libertatea. La cursul mediu anual din 2015, înseamnă aproximativ 11.160 euro. Sorinel Ciobanu și-a trecut în CV toate aceste „distincții”, pentru care CNAB  a cheltuit aproape 30.000 de euro. Ambasadorii” Worldcob sunt diferite persoane din Paraguay, Senegal, Panama, Emiratele Arabe, Brazilia, Peru, Nigeria sau Albania. Într-un articol din 2009, se arată că Worldcob a trimis o scrisoare de „nominalizare” unei companii care nu mai funcționa la data respectivă. Premiul putea fi adjudecat contra sumei de 3.030 de dolari.  „Managerul anului”, trimis în judecată de DNA În 1 octombrie 2019, Sorinel Ciobanu a fost trimis în judecată de către DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (fosta infracțiune de conflict de interese), chiar pentru perioada când a primit aceste distincții internaționale.  „Inculpatul Ciobanu Sorinel, în calitate de director general al Companiei Naționale „Aeroporturi București” SA, (…) ar fi dispus angajarea inculpatei Neamțu Cristina Elena, începând cu data de 06 octombrie 2015, în postul de referent de specialitate în cadrul Serviciului Relații Externe, deși știa că inculpata nu se va prezenta niciodată la locul de muncă”, conform DNA.  Redactia ATAC l-a contactat pe Sorinel Ciobanu, dar acesta ne-a închis telefonul.