Nemulțumirile în rândul liberalilor au crescut în ultima perioadă pe fondul cedării ministerelor importante celor de la USR. Vârful de lance în contestarea lui Orban este Rareș Bogdan, care speră la următorul congres să transforme epoca Orban într-un capitol de istorie.

Rareș Bogdan, despre Orban: „Câinele alfa, lupul alfa”

Europarlamentarul a cerut public înlăturarea lui Orban din fruntea partidului, pe care l-a numit „câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte”. În echipa sa se află Florin Roman și Robert Sigartău.

Liberalii au avut un congres în iunie 2017, când Orban a câștigat funcția de președinte al PNL, în fața lui Cristian Bușoi. Atunci el a primit 3518 voturi din partea delegaților liberali prezenți la congres, în timp ce contracandidatul său a primit doar 952 de voturi.

Președintele PNL e ales de congres, PNL a avut un congres în iunie 2017 și va avea un congres în cursul acestui an. Până la acest congres eu sunt președinte, iar dacă mă decid să candidez pentru un nou mandat voi anunța acest lucru. Orice problemă trebuie discutată în forurile statutare”, le-a răspuns Orban celor care îl critică.

Potrivit surselor scopul lui Rares Bogdan este de a lărgi numărul contestatorilor din partid în vederea concentrării acestora la congres. Voci liberale susțin că inițial s-a dorit organizarea congresului în primăvără, un avantaj pentru Orban, însă din cauza pandemiei cel mai probabil acesta nu va avea loc atunci.

Vocile din filialele din Arad: Emil Boc, preferat de aripa anti-Orban

Rareș Bogdan s-a plasat printre reformatori, alături de Emil Boc, Ilie Bolojan, Robert Sighiartău și Gheorghe Falcă. ”În spatele nostru se află zeci de filiale. Vrem reformarea și repoziționarea partidului, luarea deciziilor de către forurile interne, democratizarea totală a partidului, promovarea oamenilor în funcții pe baza meritelor”, a spus Rareș Bogdan într-un interviu cu Ion Cristoiu.

Orban și șefia PNL

Orban nu pare să renunțe la șefia partidului, iar funcția de președinte al Camerei Deputaților de care a tras ”cu dinții” îl avantajează.Surse politice liberale  susțin pentru GÂNDUL  că un nume luat în calcul de tabăra anti-Orban pentru șefia partidului este Emil Boc, unul dintre cei mai populari lideri în rândul liberalilor din teritoriu, urmat de Rareș Bogdan. Prin urmare, cel care va ocupa fotoliul de președintele al PNL va fi și cel care se va lansa în cursa pentru prezidențialele din 2024. Klaus Iohannis l-ar susține pe Florin Cîțu, care momentan nu s-a pronunțat public în ceea ce privește tensiunile din PNL. Cu toate acestea, Cîțu nu ar avea suficientă popularitate în partid.