Secţia pentru judecători a CSM analizează în şedinţa din 23 ianuarie nu mai puţin de 47 de cereri de pensionari din partea unor judecători. Numărul judecătorilor care se penionează în ianuarie ajunge astfel la 54, ceea ce reprezintă un val fără precedent în ultimii 30 de ani în justiţia din România.

Valul de pensionări a fost generat de declaraţia ministrului ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la intenţia de a se majora vârsta de pensionare în cazul magistraţilor, dar şi de temeile judecătorilor că, odată desfiinţată SIIJ, se va reveni la perioada abuzurilor asupra magistraţilor din partea DNA.

Declaraţia ministrului Justiţiei din 7 ianuarie, în care retracta afirmaţiile referitoare la vârsta de pensionare, nu au avut efectul de a stopa valul de pensionări.

Printre cei care se penionează se numără şi cunoscutul judecător de la ÎCCJ Horia Şelaru, fost procuror DNA.

Stelian Ion a susţinut luni, într-un interviu , că nu există niciun val de pensionări, iar cei care îl critică o fac de pe poziţii politice. „Toate atacurile și toate comentariile cu privire la valul de pensionări sunt chestiuni de ordin politic. Stelian Ion: Nu cred că a exista un val de pensionări în urma unei declarații sau a unei discuții în spațiul public”, a afirmat ministrul.