Americanii au anunţat că printre cei arestaţi în urma violenţelor de la Capitoliu se află şi un român, membru important al unei organizaţii neofasciste din Statele Unite. Nu este pentru prima dată când el are probleme cu justiţia americană.

Presa americană scrie că românul arestat, pe numele său Eduard Florea, era foarte activ şi racola adepţi ai lui Donald Trump. El ar fi intenţionat să organizeze o nouă acţiune în forţă la Washington şi încerca să adune cât mai mulţi oameni dispuşi să lupte, la propriu, pentru cauza lui Trump. 

NBC scrie că românul a fost arestat  după ce agenţii federali i-au precheziţionat casa, în seara de marţi, 12 ianuarie. De aici, din locuinţa din Middle Village, Queens, el ar fi trimis mai multe ameninţări, unele postate online chiar în timpul şi după violenţele de la Capitoliu.

Reţinut marţi seara de agenţii FBI după precheziţie, Eduard Florea ar fi trebuit să se prezinte câteva ore mai târziu, miercuri după-amiază la sediul poliţiei, unde era aşteptat să dea declaraţii.

A DEVENIT UNUL DINTRE LIDERII „PROUD BOYS“

Florea face parte dintr-o organizaţie neofascistă americană, „Proud Boys“. El a mai avut probleme cu justiţia în 2014, când a fost arestat după ce în casa lui a fost găsit un adevărat depozit de armament. Tot atunci, el a fost acuzat că şi-ar fi ucis soţia. Portalul Silive citează Daily News, care notează că românul a fost acuzat că şi-ar fi ucis soţia strangulând-o chiar în timp ce aceasta o ţinea pe fetiţa lor în braţe. 

Acuzaţia de crimă nu a putut fi însă demonstrată, astfel că Eduard Florea a câştigat procesul. Totuşi, el a făcut un an de închisoare în dosarul armelor. Odată liberat, românul s-a reîntors în organizaţie şi a câştigat total notorietate, devenind unul dintre cei mai apreciaţi lideri.

Potrivit presei americane, Eduard Florea ar fi fost foarte activ şi în timpul asediului Capitoliului, însă nu se ştie cu certitudine dacă a fost prezent la faţa locului. În schimb, agenţii FBI care i-au percheziţionat casa au descoperit că în ultimele luni a transmis în permanenţă ameninţări cu moarte rivalilor lui Donald Trump şi susţinătorilor acestora.