Avocatul Alexandru Dimitriu a fost propus de ministrul Stelian Ion ca secretar de stat la Ministerul Justiției. Acesta a anunţat propunerea încă de marţi, 5 ianuarie.

Potrivit articolului 31 al Codului Administrativ, „prim-ministrul numește și eliberează din funcție: (…) d) secretarii de stat și subsecretarii de stat.” După aproape o săptămână de la anunţul lui Stelian Ion, timp în care premierul Cîţu a făcut mai multe numiri în funcţii de secretar de stat, Alexandru Dimitriu încă aşteaptă să fi numit. Potrivit unor surse politice, ar exista anumite reticenţe la vârful Guvernului cu privire la această numire. În schimb, Dimitriu este deja un obişnuit la Ministerul Justiţiei, unde a fost deja să-şi preia biroul, fără să fie luat însă prea în serios de funcţionari, având în vedere că nu ocupă încă funcţia de secretar de stat.

Dimitriu a fost iniţial candidatul PLUS la Primăria Sectorului 5, dar după încheierea alianței PNL – USR-PLUS, el i-a lăsat locul lui Cristian Băcanu (PNL, secretar de stat la Ministerul Justiţiei în mandatul lui Predoiu). Avocatul a fost timp de 10 ani membru al PNL, iar din 2019 este membru PLUS.

Alexandru Dimitriu a fost unul dintre avocații care au reprezentat pe plan local interesele fraților Ioan și Viorel Micula, cei care au obținut în urma unui proces internațional 912,5 milioane lei de la statul român, bani plătiți de Ministerul Finanțelor în mandatul de ministru al lui Florin Cîțu, actualul premier al României, obligat de decizia arbitrală de la Washington, scrie NewsWeek.

Alex Dimitriu a devenit cunoscut în anii 2000, pe când era doar un puști de 19 ani, când a participat la show-ul Vara Ispitelor de la Pro TV alături de partenera sa de atunci, Cosmina Păsărin.

Alexandru Dimitriu are un doctorat în Drept, obținut în 2015 la o facultate de stat, cu summa cum laude și este specializat în recuperarea creanţelor prin procedura insolvenţei, specializarea casei de avocatură condusă de Gheorghe Piperea.