O româncă de 48 de ani, alături de fiul ei şi de încă doi români, a fost acuzată în ceea ce presa britanică a numit „jafurile secolului”. Procurorii britanici au arătat că românii ar fi furat bani şi bunuri de peste 30 de milioane de euro. Luni, 4 ianuarie, un juriu a dat verdictul în acest  caz.

Maria Meşter, fiul ei, barmanul Emil Bogdan Savastru, în vârstă de 30 de ani, fostul profesor de sport Sorin Marcovici, în vârstă de 53 de ani, şi lucrătorul hotelier Alexandru Stan, în vârstă de 49 de ani, au fost judecaţi în cazul „jafurilor secolului”, la Londra. Deşi procurorii au susţinut până în ultimul moment vinovăţia românilor, instanţa a fost de altă părere.  Astfel, Daily Mail scrie că românii au fost exoneraţi de orice implicare în ceea ce poliţia a descris ca fiind cea mai mare spargere care avut loc în Marea Britanie.

CE S-A ÎNTÂMPLAT

Sume importante de bani şi bijuterii în valoare de cel puţin 25 de milioane de lire sterline au fost furate de o grupare de hoţi care au ajuns la Londra din Italia. Aceştia ar fi făcut trei raiduri între 1 şi 13 decembrie 2019, au declarat anchetatorii. Acum, un juriul de la Isleworth Crown Court a dat verdictul, iar românii au fost declaraţi nevinovaţi de către instanţă. Nu a rămas în picioare nici acuzaţia că românii ar fi fost cei care au dat spargerile din vestul Londrei, şi nici acuzaţia că ei ar fi colaborat şi ar fi oferit asistenţă bandei de hoţi care a comis furturile. Potrivit sursei citate, cei patru români au plâns la aflarea sentinţei, în timp ce juriul a pronunţat verdicte unanime de nevinovăţie pentru conspiraţie la jaf, în decembrie 2019, precum şi pentru alte acuzaţii alternative. 

„JAFURILE SECOLULUI” ÎN MAREA BRITANIE

 La finele anului 2019, Poliţia londoneză anunţa că mai multe proprietăţi dintr-un cartier de lux al capitalei Regatului Unit au fost sparte în lipsa proprietarilor, iar hoţii au furat sume importante de bani şi bijuterii de zeci de milioane de lire sterline.  Printre victimele furturilor s-au numărat managerul echipei de fotbal Chelsea, Frank Lampard, şi soţia sa, Christine Lampard, regretatul proprietar al Leicester City FC, Vichai Srivaddhanaprabha, şi Tamara Ecclestone. Fiica magnatului din Formula 1, Bernie Ecclestone, se afla în vacanţă în Laponia, împreună cu soţul ei,  artistul Jay Rutland şi cu fiica lori, ar angajaţii care aveau grijă de proprietatea înstăritei familii au fost luaţi prin surprindere de hoţi.  Cei patru inculpaţi români au fost declaraţi nevinovaţi, însă doar trei dintre ei au fost puşi în libertate. Fiul Mariei Meşter, femeia acuzată iniţial că ar fi „capul bandei”, Bogdan Savăstru a fost găsit vinovat pentru o altă acuzaţie – tăinuire de bunuri furate – referitor la o geantă şi un ceas furat într-unul dintre raiduri. El îşi va afla pedepasa la o dată ulterioară,deocamdată necunoscută.