Fostul președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu spune că, „pentru a muta atenția de la „ciolaniada” PNL-USR-UDMR, argații dlui Iohannis de la Parchetul General au decis să mă trimită în judecată pentru un inventat abuz în serviciu”.

„Procuroarei care m-a anchetat i-a fost prea greu să citească și Regulamentul Senatului”

„Ca să mai mute atenția de la „ciolaniada” PNL-USR-UDMR, argații dlui Iohannis de la Parchetul General au decis să mă trimită în judecată pentru un inventat abuz în serviciu. Acuzația este că nu am supus votului plenului Senatului solicitarea ANI de încetare a mandatului unui coleg senator. Procuroarei care m-a anchetat i-a fost prea greu să citească și Regulamentul Senatului care prevede clar modul în care se realizează încetarea mandatului unui senator: solicitarea ANI este trimisă Comisiei Juridice pentru raport, raport care este înaintat Biroului Permanent al Senatului, cel care decide punerea pe ordinea de zi a plenului. Până la data demisiei mele din funcția de Președinte al Senatului, Comisia Juridică nu a venit cu acest raport în Biroul Permanent! Foarte simplu și clar”, a scris pe Facebook Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta spune că „argumentele nu contează în vremurile astea”, ci doar oportunitățile politice.

„Mă voi apăra în fața judecătorilor așa cum am făcut-o și în celălalt dosar confecționat de justiția lui Iohannis! Așa cum am câștigat atunci o să câștig și acum”, mai spune fostul președinte al Senatului.

Tăriceanu, trimis în judecată de Parchetul General! Fostul premier, acuzat de uzurpare de calități oficiale!

Concret, Tăriceanu este acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.

În acelaşi dosar cu Tăriceanu a fost trimis în judecată şi senatorul Cristian Marciu, pentru uzurpare de calităţi oficiale.

Parchetul General informează într-un comunicat de presă că, deşi potrivit art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani începând cu data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia ÎCCJ – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal), acesta a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent, calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului.

Faţă de Călin Popescu-Tăriceanu, procurorii au reţinut că „a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016, a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia de senator poziţia următoare”. Procurorii mai spun că, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale, Călin Popescu-Tăriceanu l-a ajutat pe Cristian Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator, ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.