La Vila Lac au loc noi negocieri pentru formarea unei majorități care să asigure trecerea Guvernului la votul Parlamentului. Discuțiile de sâmbătă au fost extrem de tensionate, fiecare parte dorind să câștige cât mai mult de pe urma tratativelor purtate în spatele ușilor închise.

UPDATE

Ultimele informații sunt că tratativele de la Vila Lac au eșuat și duminică. Reprezentanții USR PLUS nu au cedat în negocierile cu liberalii, rămânând fermi pe poziții în chestiunea șefiei Camerei Deputaților: dacă PNL „dă” premierul (pe Florin Cîțu, desemnat de președintele Klaus Iohannis), USR PLUS cere să primească președinția Camerei Deputaților!

Cum Ludovic Orban și ceilalți liberali prezenți la negocieri au refuzat, dorind atât Palatul Victoria, cât și conducerea Camerei Deputaților, negocierile n-au ajuns la niciun numitor comun, drept pentru care luni, la consultările cu șeful statului, fiecare partid de centru dreapta – PNL, USR PLUS și UDMR – va merge cu propria variantă de prim-ministru.


Duminică dimineață, de la 10.00, reprezentanţii celor trei formaţiuni – PNL, USR PLUS şi UDMR – au început să sosească la Vila Lac, pentru reluarea negocierilor în vederea constituirii unei majorităţi parlamentare şi a coaliţiei de guvernare.

Negocieri pentru Guvern. Luni, partidele sunt chemate la consultări de Klaus Iohannis

Discuţiile între reprezentanţii celor trei formaţiuni se poartă pe trei paliere: program de guvernare, structura Guvernului şi structura majorităţii parlamentare.

Echipele de negociere ale PNL, USR PLUS şi UDMR au avut prima rundă de discuţii pentru constituirea noii majorităţi parlamentare. A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare şi cel privitor la funcţionarea majorităţii parlamentare. La negocierile politice, fiecare formaţiune şi-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea şi funcţionarea coaliţiei.

În ceea ce priveşte programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia şi modul în care se armonizează programele celor trei formaţiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole”, s-a precizat într-un comunicat de presă comun al preşedinţilor PNL, USR PLUS şi UDMR, transmis sâmbătă seară, după discuțiile de la Vila Lac.

Luni, partidele politice sunt chemat la consultări de președintele Klaus Iohannis. În cazul în care nu vor ajunge la niciun numitor comun, PNL și USR PLUS vor merge fiecare la Palatul Cotroceni cu propuneri separate pentru funcția de prim-ministru.