Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, a afirmat, în cadrul unui interviu pentru n1info.com, că EPPO va ancheta toate infracțiunile legate de fraude financiare, în special cu fonduri europene, mai mari de 10.000 de euro. 

Mai mult, noul organism european va ancheta și cazurile investigate de jurnalistul slovac Jan Kuciak și de jurnalista malteză Daphne Caruana Galicia, care au fost asasinați.

„În general, mă voi ocupa de frauda financiară, corupția, infracțiunile gulerelor alb”, a spus ea, descriind noua ei slujbă care începe la 1 ianuarie 2021, în cadrul Parchetului European(EPPO).

„Acest tip de cazuri se află sub jurisdicția noastră. Ar trebui să spun că infracțiunile care au fost comise după 2017 intră sub jurisdicția EPPO. De asemenea, doamna Galicia și domnul Kuciak au scris mult despre aceste cazuri, au scris despre legăturile dintre politicieni, oameni de afaceri și funcționarii publici care comit acest fel de fraude. Au plătit cel mai mare preț pentru aceasta și sper că EPPO va face o treabă excelentă. Vom investiga toate aceste infracțiuni în mod eficient și, în acest fel, le vom putea aduce o recunoaștere pentru efortul lor în descoperirea și expunerea acestor infracțiuni”, a declarat Kovesi.

Pe agendă asasinarea jurnaliștilor care au demascat afaceri dubioase

Jurnalistul Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal, în 21 februarie 2018, la domiciliul lor din satul Velka Maca într-o execuţie de tip mafiot, după ce bărbatul a dezvălui în mai multe articole, corupţia la nivel înalt şi relaţiile omului de afaceri Marian Kocner cu politicieni slovaci.

Milionarul Marian Kocner, acuzat că a ordonat uciderea lui Jan Kuciak, a fost achitat în septembrie, dar anchetarea crimei a dezvăluit corupţia politică de la nivel înalt şi l-a constrâns pe prim-ministrul din acea perioadă să demisioneze.

La rândul său, jurnalista malteză Daphne Caruana Galicia a fost ucisă în 16 octombrie 2017, de un dispozitiv exploziv amplasat la mașina ei. Și ea a făcut numeroase dezvăluiri despre caracatița interlopă aflată mână în mână cu clasa politică.

Anul trecut un influent om de afaceri a fost ridicat de poliție, în cadrul anchetei legate de asasinarea jurnalistei anticorupție Daphne Caruana Galizia. Deși au trecut mai bine de doi ani de când a fost ucisă, ancheta a bătut pasul pe loc. Daphne Caruana Galizia a demascat numeroase afaceri dubioase, în care ar fi implicați oameni de la vârful puterii.