Alexandru Rafila a prezentat, joi seara, măsurile necesare pentru ca votul din 6 decembrie să se desfășoare în siguranță, în contextul pandemiei de Covid-19. Candidatul PSD la alegerile parlamentare 2020 pentru Camera Deputaților a mai vorbit și despre soluțiile PSD pentru salvarea sistemului sanitar.

„Mulţumesc pentru invitaţie şi pentru oportunitatea de a spune câteva cuvinte legate de prezența la vot și de faptul că vrem să fim siguri că oamenii vor veni în condiții de siguranță, iar ezitările legate de o eventuală participare la vot trebuie să le demontăm pentru că prezența la vot este importantă și pentru legitimarea acestor alegeri și pentru că este până la urmă un drept democratic care trebuie exercitat de toți cetățenii.https://f46b324b8d2c580eee299c5c5434616b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Suntem preocupați de participarea la vot în condiții de siguranță pentru toți cetățenii și prin acest demers toți reprezentanții Partidului Social Democrat în secțiile de votare vor fi implicați direct în asigurarea siguranței votului prin instruirea care o vor primi”, a precizat Alexandru Rafila.

Românii pot vota în siguranță

„Prezint câteva măsuri foarte simple pentru ca oamenii să fie siguri că vor merge în siguranţă:ADVERTISING

– să meargă pe tot parcursul zilei de la primele ore ale dimineții pentru a evita aglomerația şi dacă nu prezintă simptomele unei boli infecțioase să poarte corect o mască nouă pe tot parcursul deplasării și procedurii de vot;

– să își dezinfecteze mâinile la intrare și la ieșirea din secția de vot;

– să respecte semnalizarea de la secția de vot care indică traseul de intrare şi de ieșire;

– să evite aglomerația și apropierea de alte persoane la o distanță mai mică de 1,5 m;

– să utilizeze instrumentele proprii pentru semnătură;

– să asculte indicațiile personalului din secția de vot și neapărat să solicite din timp, și aici este O responsabilitate directă a Guvernului, să informeze cetățenii cum trebuie solicitată urna mobilă de vot în cazul în care sunt carantinaţi sau în cazul în care au viroză respiratorie”, a mai spus Rafila.

Cum salvăm sistemul sanitar în pandemie

„Considerăm că votul este singura sansă de recâştigare a controlului asupra epidemiei. Profesioniștii din Partidul Social Democrat au soluții rapide pentru schimbarea situației dezastroase în care personalul medical epuizat, spitalele și secțiile de ATI sunt depășite, iar sistemul de Sănătate Publică, așa cum recunoștea ieri, de fapt, domnul ministru Tătaru, nu face față în ceea ce privește anchetele epidemiologice.

Trebuie să oprim transmiterea în comunitate. Decesele sunt prea multe în momentul de față și cred că lucrul acesta trebuie să ne îngrijoreze, mai ales că ceea ce spune Centrul European de control al bolilor că situația va fi foarte îngrijorătoare pentru România în perioada următoare trebuie să înceteze.

Testarea extinsă și accesul facil pentru toți simptomaticii și contracția acestora la testare este esențial, trebuie să înființăm centre locale de recoltare, programare rapidă solicitanților eventual prin aplicații informatice și ceea ce este important consilierea pretestare şi post testare”, a conchis Rafila.