Funcțiile de manageri de spitale, la unitățile medicale din subordinea Primăriei București, vor fi ocupate în urma unor concursuri corecte și transparente,. 

Declarația îi aparține primarului general al Municipiului București,Nicușor Dan, și a fost făcută la finalul vizitelor pe care le-a făcut, alături de premierul Ludovic Orban în unitățile spitalicești din Capitală. Primarul general s-a declarat hotărât să pună ordine în managementul spitalelor din subordinea Primăriei Capitalei.

Cu acest prilej, Nicușor Dan a precizat că va fi o schimbare la nivelul actualilor manageri de spitale care nu întrunesc condițiile profesionale pentru funcțiile pe care le ocupă. Ei vor fi înlocuiți cu oameni competenți, calificați profesional, în urma unor concursuri care vor fi organizate începând de anul viitor.

„De altfel, la începutul anului viitor mandatele managerilor spitalelor din subordinea Primăriei Municipiului București expiră și intenționăm să organizăm concursuri corecte și transparente pentru toate funcțiile de conducere”, a scris Nicușor Dan într-o postare pe care a făcut-o pe contul său de Facebook.

Incompetența din spitale revine în actualitate

Actualul Primar General al Capitalei, Nicușor Dan trebuie să gestioneze problema managementului din spitalele din București, unul dintre punctele vulnerabile ale sistemului de sănătate. Această vulnerabilitate a apărut în urma reformei lansate în trecut de fostul ministru al Sănătății în guvernul condus de Dacian Cioloș și actualul viceprimar al Capitalei, Vlad Voiculescu.

El a inițiat, în anul 2016, o Ordonanță de Urgență care, pe lângă alte prevederi, stipula faptul că managerii de spitale pot fi persoane care nu au o pregătire medicală, respectiv nu sunt medici. Prevederea a fost folosită de primari și președinți de consilii județene pentru a numi în funcții de manager de spital persoane incompetente, care nu au avut nici o legătură cu sistemul medical.

Tema incompetenței unor manageri de spitale revine în actualitate în aceste zile din cauza tragediei de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, în urma căreia au murit până acum 10 persoane, iar alte trei se află în stare gravă.

S-a spus că una dintre cauzele acestei tragedii a fost managementul deficitar asigurat de persoane numite politic, fără pregătire medicală și care nu cunosc prioritățile și nevoile sistemului. De altfel, managerul spitalului județean din Piatra Neamț, numit de către baronul PSD, Ionel Arsene, și-a dat demisia din funcție.