Premierul Ludovic Orban a anunțat, la debutul ședinței de Guvern de joi, că măsurile propuse de președintele Klaus Iohannis pentru limitarea efectelor pandemiei vor intra în vigoare de luni, după modificarea hotărârii de guvern privind starea de alertă.

Măsurile vor intra în vigoare luni

„Măsurile prezentate de domnul președinte trebuie transpuse în hotărârea de guvern privind starea de alertă, în baza Legii 55. Solicit să fie pregătite propunerile de modificare, care trebuie să treacă prin CNSU, să fie adoptate de Guvern. Putem să luăm deciziile și aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale de modificare a HG”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a mai spus și că este bine ca noile modificări să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare. „Solicit tuturor miniștrilor, tuturor conducătorilor de instituții fermitate și angajament maxim în transpunerea lor în practică”,  punctat Orban.

Măsurile anunțate de președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a prezidatședința de joi a Guvernului. În debutul acesteia, șeful statului a vorbit despre o serie de noi măsuri restrictive care trebuie impuse pe teritoriul țării: „Sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente”, a spus președintele.

„Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, mulți, prea mulți care au decedat. Sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente”, a spus președintele în debutul ședinței de Guvern.

Președintele a prezentat măsurile pe care trebuie să le impună România pentru a stopa evoluția noului coronavirus:

– Școlile să treacă toate în online

– Angajații să treacă la telemuncă atât în privat cât și la stat

– Magazinele să fie închise la ora 21.00 cel târziu

– Circulația pe timpul nopții trebuie să fie restricționată