Fostul șef al statului Traian Băsescu susține că președintele Klaus Iohannis trebuie să-și asume responsabilitatea și să preia comanda în această perioadă dificilă, în contextul crizei provocate de noul coronavirus. 

Fostul președinte Traian Băsescu a caracterizat prestația actualului șef al statului, Klaus Iohannis, din ședința de de guvern, drept o acțiune de imagine. Traian Băsescu susține că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să-și asume responsabilitatea coordonării luptei împotriva pandemiei de coronavirus. Fostul președinte a subliniat că aceasta ar fi fost soluția corectă pentru acest moment deosebit de dificil.

„Soluția corectă era ca președintele să cheme la Cotroceni guvernul și pe toți cei responsabili de gestionarea acestei pandemii și să preia conducerea. Este o criză care afectează siguranța națională, iar președintele trebuie să-și asume această responsabilitatepentru acțiunile de limitare a răspândirii pandemiei”, a declarat Traian Băsescu.

În acest context, Traian Băsescu a declarat că este nevoie de un singur centru de comandă, la nivel central, care să-și asume toate toate măsurile și să adopte decizii unitare, aplicabile în toată țara.

„Este nevoie de o comandă unică. Nu se poate să împingem niște berbecuți la administrația locală… Cu tot respectul pentru primari și președinții de CJ sau penru DSP-uri. Trebuie comandă centrală. Nu se poate transmite responsabilitatea și decizia către administrațiile locale, care nu au oameni pregătiți sau cu expertiză care să gestioneze astfel de probleme. Trebuie o comandă unică, o centralizare a informațiilor și o decizie unitară”, a precizat fostul președinte Traian Băsescu.

Europarlamentarul PMP a precizat că România este o țară cu multe probleme și are o mortalitate ridicată în condițiile în care nu se testează suficient de mult. Potrivit spuselor sale, pentru ca autoritățile să înțeleagă ce se petrece, astfel încât să ia măsurile corecte, ar fi trebuit ca numărul de teste făcute zilnic să se ridice la 100.000.

Soluții pentru încetinirea răspândirii pandemiei

Traian Băsescu a mai precizat actualul guvern nu are curaj să meargă până la capăt cu restricțiile și ar fi trebuit să adopte măsuri mai ferme. În acest sens, Traian Băsescu a dat ca exemplu transportul în comun care, în opinia sa reprezintă „un ventilator de răspândire” a noului coronavirus în comunitate. Potrivit spuselor sale, transportul public, de navetiști, feroviar de persoane pe distanțe foarte lungi trebuie limitat cu prioritate. Iar pentru ca acest lucru să fie posibil, a mai spus Băsescu, este obligatoriu ca funcționarii, fie bugetari, fie din mediul privat, să lucreze de acasă.

„Sistemul privat și-a trimis angajații acasă, iar singurii care vin la muncă sunt funcționarii publici din sistemul bugetar. De aceea avem aglomerație în mijloacele de transport și la metrou. Toată lumea trebuie să lucreze de acasă cu excepția celor care muncesc în domenii unde acest lucru nu este posibil”, a mai spus Băsescu.

Fostul președinte a apreciat drept un lucru pozitiv decizia de a închide școlile și de a organiza cursuri online pentru copii.