Aproape 40 de dosare penale pentru infracțiunea de mită electorală au fost întocmite de polițiști, la nivel național, în primele opt ore de la deschiderea urnelor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisarul șef Monica Dajbog. În același timp, s-au primit peste 300 de sesizări și s-au dat amenzi în valoare de aproape 40.000 de lei.

Oficialul MAI a anunțat că, până la ora 15.00, la nivel național s-au 318 de sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni electorale, dintre care 119 nu s-au confirmat, iar pentru alte 111 se fac, în continuare, verificări.

În plus, au fost date 54 de sancțiuni contravenționale, dintre care 20 au fost avertismente scrise, iar 34 au fost  amenzi în valoare totală de 38.000 de lei.

Comisarul șef Monica Dajbog a spus că cele mai frecvente fapte contravenționale sesizate au fost de continuare a propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze, fotografierea sau filmarea buletinului de vot.

Reținut pentru mită electorală

În același timp, sunt cercetate și 37 de infracțiuni precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot. Oficialul MAI a oferit și câteva exemple legate de realitatea constatată la fașa locului de polițiștii din teren.

Astfel, ca urmare a cercetărilor efectuate astăzi de către polițiștii din Măgurele, județul Ilfov s-a dispus măsura reținerii față de un bărbat care a oferit 200 de lei altor două persoane pentru a vota un anumit candidat.
Un alt incident, de această dată unul violent, s-a produs într-o secție de votare din Moldova Nouă.  „Precizez că în urma unei altercații produse între doi candidați în fața unei secții de votare din Moldova Nouă, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru loviri și alte violențe” a spus Dajbog.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a mai dat ca exemplu și o situație care s-a înregistrat  la Constanța, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că dintr-o secție de votare lipsește o ștampilă de vot. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că, după ce a votat, un bărbat a plecat cu tot cu ștapilă. Acesta a fost identificat și esre cercetat penal pentru furt.