Poliția Capitalei plătește chirii în valoare de aproape 70.000 de euro pe lună, după ce secții întregi, care funcționau în foste vile naționalizate, au fost evacuate de foștii proprietari și mutate în clădiri de birouri. În același timp, zeci de alți polițiști, care lucrau la diferite structuri, au fost mutați în spații private după ce s-a ajuns la concluzia că vechile sedii în care lucrau stăteau să se prăbușească peste ei.

Încă de la începutul anilor 2000 Poliția Capitalei a început să-ți ridice problema mutării mai multor secții care funcționau în foste vile naționalizate care fuseseră retrocedate foștilor proprietari. Era vorba despre secții situate în zone centrale ale Bucureștiului, așa cum era cazul Secțiilor 1, 2 și 10.

Dacă pentru Secția 1 s-au găsit bani și teren pentru costrucția unei clădiri moderne, în ce privește Secția 2 și Secția 10 a fost necesar să se caute spații de închiriat, pe piața imobiliară.

Astfel, Secția 2 a fost mutată într-un bloc de birouri, cu pereții din sticlă, situat în strada Promoroacă numărul 10, sector 1, unde a ocupat o suprafață de 1137 de metri pătrați. Potrivit unui răspuns oferit de Poliția Capitalei la solicitarea Gândul.ro, instituția s-a învoit să plătească 13.312 euro pe lună.

În același timp, Secția 10 Poliție a fost instalată într-un spațiu de numai puțin de 4.689 de metri pătrați, în strada Valeriu Braniște, numărul 9, sector 3. Prețul chiriei, comunicat de Serviciul Logistică din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) este de aproape 40.000 de euro pe lună, mai precis suma de 37.512 euro, fără TVA.

A treia secție de poliție din București care funcționează într-un spațiu pentru care statul plătește chirie, este Secția 23. Înființată după Revoluție, când Capitala număra numai 22 de secții, unitatea de poliție a fost amenajată într-o clădire de 1430 de metri pătrați, din strada Rodnei numărul 52, sector 3, pentru care DGPMB plătește, astăzi, 1716 euro pe lună, fără TVA.

Problemele locative ale polițiștilor sunt departe de a fi rezolvate

În afara celor trei secții, Poliția Capitalei a anunțat că nici Brigada de Poliție Rutieră nu are casa ei. Potrivit sursei citate, contractul de închiriere s-a semnat încă din anul 2014. Pentru o suprafață de 1.678 de metri pătrați 13.312 euro, adică exact aceeași sumă achitată și pentru chiria Secției 2.

Poliția Capitalei plătește chirie și pentru camerele în care funcționează Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, structura centrală, evacuat din fostul sediu al instituției aflat, momentan, în renovare.

Pentru SICE, instituția achită, lună de lună, puțin peste 4.700 de lei, adică undeva la aproximativ 1.000 de euro, pentru un spațiu din Piața Presei Libere care aparține RAPPS, fapt care justifică și prețul mic, calculat direct în lei.

Tot într-o clădire care aparține statului a fost mutat și Serviciul de Investigații Criminale Sector 4, care, contra sumei de 3.525 de lei a primit un acoperiș pe strada Brâncoveanu numărul 8, care măsoară 100 de metri pătrați.

Ca urmare, Poliția Capitalei plătește, lunar, aproximativ 70.000 de euro numai pentru chirii, în condițiile în care, potrivit unor surse din Poliție, problemele de ordin locativ ale anchetatorilor nu sunt nici pe departe rezolvate.

Iar aceasta se întâmplă deoarece clădirile de biroruri nu au fost concepute pentru a deservi nevoile unei unități de poliție, care are nevoie, printre multe altele, de camere de anchetă, spații pentru arhive, pentru păstrarea probelor în condiții optime și chiar spații de reținere.