Cu toate că instanța a decis ca un teren din Parcul Tăbărie din Constanța, cu ieșire la lac, să revină în proprietatea municipiului de la malul mării, administrația locală se face că uită.

Unul dintre intermediarii afacerilor cu retrocedări de terenuri ale lui Radu Mazăre, Georgică Giurgiucanu, a fost condamnat la închisoare în februarie 2019.

Prin decizia de condamnare, judecătorii au decis ca terenul aflat în proprietatea lui Georgică Giurgiucanu să se întoarcă în proprietatea municipiului Constanța. Cu toate acestea, la mai bine de un an și jumătate de la sentință, terenul este tot al lui Giurgiucanu și este un paradis al gunoaielor, printre care stau mai multe persoane fără adăpost.

Sarcina readucerii acestui teren al patrimoniului municipiului Constanța îi aparține primarului Decebal Făgădău, urmașul administrativ al fostului edil Radu Mazăre.

Povestea lui Georgică Giurgiucanu începe în 2001, într-un birou notarial din București, unde afaceristul constănțean a fost împuternicit să se ocupe de retrocedarea unei importante averi imobiliare, ce fusese confiscată de comuniști după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Proprietățile respective sunt situate în județul Constanța și s-au aflat în posesia familiei lui Ioan Movilă (1846-1904), fost magistrat și deputat al României. De altfel, el este cel care a întemeiat primele stațiuni de pe litoralul românesc, și anume Eforie și Techirghiol.

După Revoluția din decembrie 1989, Ivonne Movilă, una dintre descendentele sale, a încercat să recupereze o parte din moștenire, dar procesul s-a dovedit anevoios. Totuși, în 2001, Ivonne Movilă l-a întâlnit pe Georgică Giurgiucanu, iar cei doi au semnat în biroul notarului Jean Andrei din București un contract care prevedea că, dacă duce la bun sfârșit demersurile, Giurgiucanu, om de afaceri din Constanța, primește jumătate din terenuri.

În octombrie 2002, Ivonne Movilă a decedat, la vârsta de 75 de ani, și nu a mai apucat să intre în posesia fostei averi. Tragicul eveniment nu l-a oprit, totuși, pe Georgică Giurgiucanu.

O investigație penală derulată de DNA a arătat că, în perioada următoare, a falsificat o serie de documente și a susținut, în numele Ivonnei Movilă, că avea de recuperat 1.250 de hectare de terenuri evaluate la peste jumătate de miliard de euro.

Pe Giurgiucanu nu l-au oprit nici birocrația, nici faptul că unul dintre fiii lui Ioan Movilă donase prin testament, în 1945, o mare parte din avere Academiei Române. Pe acel teren a fost construit și extins, în secolul trecut, cartierul de locuințe Andalchioi.
Giurgiucanu a cerut să primească alte terenuri în locul acestuia. Gruparea din care făcea acesta parte viza obținerea gratuită a unor terenuri valoroase, precum plajele din Mamaia.